Monday, June 15, 2015

Εκτακτο σχέδιο της ευρωζώνης σε περίπτωση μη συμφωνίας (Sueddeutsche Zeitung)

H γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, πως «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» της Ευρωζώνης για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα προβλέπει ακόμη και επιβολή ελέγχων κεφαλαίου -κάτι στο οποίο θα χρειάζεται η συμφωνία της ελληνικής πλευράς.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας μεταξύ των ΥΠΟΙΚ, θα χρειαστεί, σύφμωνα με την εφημερίδα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το βράδυ της Παρασκευής.

Η εφημερίδα επικαλείται σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συνεννόηση για σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Σύμφωνα με το αυτό, οι πιστωτές θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα άλλη μία ευκαιρία και να περιμένουν εάν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας» γράφει για τις συναντήσεις στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Εάν περάσει και αυτό το ραντεβού χωρίς συμφωνία, φέρεται να πρόκειται να συγκληθεί άμεσα στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος των αρχηγών των κυβερνήσεων» συνεχίζει, λέγοντας πως υπό συζήτηση είναι το βράδυ της Παρασκευής.

«Στην έκτακτη Σύνοδο θα επιδιχωθεί εκ νέου πολιτική λύση» αναφέρει η εφημερίδα, δείχονντας και στις τελευταίες αναφορές του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζει η εφημερίδα, «προβλέπει προετοιμασία το Σαββατοκύριακο για επιβολή περιοσμών στην κίνηση κεφαλαίων». «Προς αυτό, θα έπρεπε οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για μερικές ημέρες και όταν ανοίξουν θα μπορούσαν να επιβληθούν ημερίσιοι περιορισμοί στις εσωτερικές συναλλαγές και αποκλεισμός εκείνων προς το εξωτερικό».

Στόχος των περιορισμών, αναφέρει η εφημερίδα, θα ήταν η πρόληψη bank run.

Επειδή όμως νομικά η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είναι μεταξύ των θεμέλιων λίθων της ΕΕ, θα χρειαστεί, η Αθήνα να περάσει έκτακτη νομοθεσία για την επιβολή των περιορισμών. «Εάν αρνηθεί η Αθήνα, στους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα έχει μείνει άλλη δυνατότητα παρά να απομονώσουν την Ελλάδα από το σύστημα πληρωμών», γράφει η εφημερίδα.

  tovima.gr
15/6/15
--
-

1 comment:

  1. Griechenland: Spekulationen über Krisengipfel ....

    Angesichts der zugespitzten griechischen Schuldenkrise wird in Brüssel über einen möglichen Krisengipfel der Staats- und Regierungschefs der Euroländer an diesem Wochenende spekuliert. Entschieden sei nichts. Es werde zunächst abgewartet, ob es bei der Eurogruppe der Finanzminister an diesem Donnerstag in Luxemburg Weichenstellungen für das griechische Spar- und Reformprogramm gebe, so Diplomaten.

    Ein Gipfel der "Chefs" werde für Griechenland nicht einfacher als das Finanzministertreffen, sagten Diplomaten. Falls es ein Treffen geben sollte, sei der Sonntag wahrscheinlich. Über einen möglichen Sondergipfel hatten die "Financial Times" in ihrer Onlineausgabe und die "Süddeutsche Zeitung" berichtet.....diepresse.com

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin