Thursday, July 16, 2015

Με ένταση το «ναι» για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας

Με επεισόδια, ρίψεις μολότοφ και δακρυγόνων έξω από τη Βουλή και εντάσεις εντός της Βουλής, εγκρίθηκε  με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, σε σύνολο 299 βουλευτών, 229 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Όχι» ψήφισαν 64 βουλευτές, ανάμεσα τους οι Ζ. Κωνσταντοπούλου, Γ. Βαρουφάκης, Ν. Βαλαβάνη, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλας, Αγλ. Κυρίτση, Κ. Λαπαβίτσας, Π. Λαφαζάνης, Στ. Λεουτσάκος.

Ακόμη, έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν παρών.

Κατά ψήφισαν και οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Χρυσής Αυγής.

Απούσα από την ψηφοφορία ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσανάκα.

Την ίδια ώρα, στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις από πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση της.
Τη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «αν δεν έχει τη στήριξη από αυτή την Κ.Ο. τότε δυσκολεύεται να είναι πρωθυπουργός και την επόμενη μέρα» κατά τη δευτερολογία του.

Ένα πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι εάν αυτό το δίλημμα που τέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία ή Grexit ήταν πλαστό η πραγματικό, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Λίγο αργότερα, μιλώντας στη Βουλή, πριν από την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν δραπετεύει από τις ευθύνες του και ότι είναι περήφανος για αυτόν τον αγώνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει».

«Αφήσαμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας» είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι δόθηκε ένας άδικος αγώνας, καθώς από τη μία μεριά ήταν το δίκιο και από την άλλη η οικονομική ισχύς.
«Αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη.
«Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό πολιτικό σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος».
«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε τη κατάσταση» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας από τους λόγους θα είναι από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς αν σέβεται ή όχι τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και το πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ένα πράγμα ξέρω για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.
   elzoni.gr
16/7/15
-

1 comment:

  1. Επιμένει στο προσωρινό Grexit ο Σόιμπλε...

    Η προσωρινή έξοδος από το ευρώ «θα ήταν ίσως ο καλύτερος δρόμος» για την Ελλάδα, επιμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα πρώτα μέτρα και μεταρρυθμίσεις από την ελληνική Βουλή.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατό μέσα στην ευρωζώνη, και προσέθεσε με νόημα ότι κανένας δεν γνωρίζει πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς κάποια διαγραφή.

    Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε πως η υπερψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή τα ξημερώματα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, και προσέθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί για την παραμονή της χώρας μας στο κοινό νόμισμα.

    Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε πως θα καταθέσει την πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή «με απόλυτη πεποίθηση». Υπογράμμισε όμως πως δεν προτίθεται να λυγίσει ούτε έναν κανόνα του μηχανισμού διάσωσης ESM προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα.

    Αποσαφήνισε δε πως η χώρα μας θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι δύσκολες, και συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα εποπτεύεται στενά.

    Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε πάντως πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω αβεβαιότητα λόγω εξελίξεων στη χώρα.
    kathimerini.com.cy
    16/7/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin