Wednesday, July 22, 2015

«Βροχή» τα αιτήματα στην Επιτροπή Εγκρίσεων Συναλλαγών

Αιτήματα συναλλαγών συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ σε διάστημα 15 ημερών διεκπεραιώθηκαν από την Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών όσο λειτουργούσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών συνεχίζει το έργο της, υπαγόμενη πλέον στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, αποκεντρώθηκε το σύστημα ελέγχων και εγκρίσεων μέσω της δημιουργίας υποεπιτροπών στα τραπεζικά ιδρύματα, με στόχο την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων για συναλλαγές προς έγκριση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τραπεζικά υποκαταστήματα με τα οποία συνεργάζονται ή να καλούν στα τηλέφωνα 2103332493 και 2103332496 στο υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθήνας βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 5.500 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν εισαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Αποκομμένοι από το εξωτερικό, καθώς τα «σύνορα» συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά για τους εισαγωγείς αφού και στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχει πρόνοια για τα εμβάσματα, οι επιχειρηματίες στέλνουν καθημερινά και νέα αιτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η ευθύνη για τις καθυστερήσεις οφείλεται είτε στις ίδιες τις τράπεζες που κάνουν ημέρες να αποστείλουν τα αιτήματα στην Επιτροπή είτε στον τεράστιο όγκο τους και την υπερσυσσώρευση που πρέπει να διαχειρισθούν τα 17 μέλη της. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι οι τράπεζες «παίζουν» καθυστερήσεις προκειμένου να μη φεύγουν κεφάλαια στο εξωτερικό ώσπου να αποκατασταθεί η ρευστότητα.

«Κάθε ημέρα που περνά αυξάνονται οι ελλείψεις σε βασικά εισαγόμενα είδη που αφορούν από μηχανολογικό εξοπλισμό μέχρι πρώτες ύλες για τη ζαχαροπλαστική καθώς η Ελλάδα είναι μια καθαρά εισαγωγική χώρα σε ζάχαρη. Εκτός των παραπάνω, ελλείψεις καταγράφονται σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μηχανολογικό εξοπλισμό για νοσοκομεία, ιδρύματα, ξενοδοχεία (πχ μοτέρ, γεννήτριες και εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα), καθώς και σε πρώτες ύλες συσκευασίας για πολλούς κλάδους (όπως τρόφιμα)», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθήνας αναφέρει πως την κατάσταση επιδεινώνει και το γεγονός ότι στην τελευταία ΠΝΠ δεν υπάρχει καμία πρόνοια σχετικά με τη ρευστοποίηση των χιλιάδων επιταγών που κατέχουν οι επιχειρηματίες, ώστε να μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους μετρητά.

 elzoni.gr
22/7/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin