Wednesday, July 8, 2015

Σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας – όλα τα σενάρια ανοικτά

Τελεσίγραφο στην Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή ή Grexit έδωσαν Eυρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών μελών της Ευρωζώνης, μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαδικαστικά, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε διορία μέχρι την Παρασκευή, για να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο και συνολικό σχέδιο λύσης, το οποίο θα εξεταστεί το Σάββατο στο Eurogroup.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί αρχικά Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης και ακολούθως Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την  οποία θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου και του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει ένα λεπτομερές σενάριο για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, υποδεικνύοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Σε δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο κύριος Γιούνκερ σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει ετοιμάσει ένα λεπτομερές σενάριο για Grexit, αλλά και σενάριο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σενάριο για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως είχε πει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι το ζήτημα του χρέους θα εξεταζόταν τον Οκτώβριο και τον κατηγόρησε ότι το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό.

Ντόναλντ Τουσκ

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 12η Ιουλίου.
Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία έως την Παρασκευή το πρωί,  για να καταθέσει ολοκληρωμένες και συνολικές προτάσεις για μια λύση στο πρόβλημα.
Ο κύριος Τουσκ υπογράμμισε ότι εφόσον χρειαστεί, την Κυριακή οι ηγέτες των 28 θα εξετάσουν και τα χειρότερα σενάρια, περιλαμβανομένης της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί είπε, τότε αναμφίβολα θα υπάρξουν και γεωστρατηγικές συνέπειες.

Άγκελα Μέρκελ

Σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας τήρησε και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ.
Επισήμανε ότι επί του παρόντος, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να περάσουν από την γερμανική βουλή και να υπάρξει έγκριση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση αφορά πλέον ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ελλάδα. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει, λεπτομερέστατες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις, οι οποίες, είπε, θα πρέπει, να ξεπερνούν κατά πολύ το πρόγραμμα που βρισκόταν στο τραπέζι πριν από μερικές ημέρες.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση έως την Κυριακή.

Φρανσουά Ολάντ

Η Γαλλία δεν θέλει Grexit, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάν, υποδεικνύοντας ωστόσο πως αυτή είναι μία απόφαση που πρωτίστως καλείται να πάρει η ίδια η Ελλάδα.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ακόμη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί απολύτως το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μέχρι την Παρασκευή μία αξιόπιστη πρόταση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η παραμονή στο ευρώ.

Ματέο Ρέντσι

Την ελπίδα ότι η νέα Σύνοδος Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, θα έχει αίσια κατάληξη για το ελληνικό ζήτημα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
Επισήμανε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ανέδειξε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό αφορά όπως είπε, το τί είδους Ευρώπη θέλουμε.
Ο κύριος Ρέντσι σημείωσε ότι επιβάλλεται να οικοδομηθεί μία πολιτική και όχι μόνο οικονομική Ένωση.

Βέρνερ Φάϊμαν

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή τότε θα υπάρξει προετοιμασία για το σχέδιο Βήτα, τόνισε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάϊμαν.
Επισήμανε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την Κυριακή, η Σύνοδος Κορυφής των 28 θα εξετάσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
 Παναγιώτης Γιωργαλλής, Μαρία Βρυωνίδου

riknews.com.cy
8/7/15

1 comment:

  1. El primer ministro griego, el izquierdista Alexis Tsipras, recibió tanto ovaciones como abucheos al hablar hoy ante el Parlamento Europeo, donde se mostró confiado en que Grecia cumplirá con el ultimátum de los líderes de la eurozona de alcanzar el esperado acuerdo para el domingo próximo como máximo....

    En su discurso, Tsipras anunció que su país había solicitado el que sería su tercer "rescate" financiero desde 2010, pero esta vez al Mecanismo Europeo de Estabilidad (MEDE), un fondo especial para asistir financieramente a países de la eurozona.

    El pedido de rescate al MEDE era el primer paso que exigieron a Grecia los líderes de la eurozona en una cumbre de emergencia celebrada ayer, que marcó la reanudación de las negociaciones con Atenas tras el rotundo triunfo del "No" en el referéndum anti ajuste convocado por Tsipras y celebrado el domingo pasado.

    Para obtener la ayuda financiera, Atenas debe presentar ahora una propuesta detallada de reformas económicas antes de una cumbre de los 28 líderes de la Unión Europea (UE) el domingo próximo, que según la UE es el "plazo final" para que Atenas evite su bancarrota y su salida del euro........http://www.telam.com.ar/notas/201507/111940-grecia-rescate-crisis-tsipras.html
    8/7/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin