Wednesday, July 15, 2015

Δύσκολες ισορροπίες στη Βουλή. - Η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη (Moscovici)

Μετά τις έντονες διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για την κυβερνητική πλειοψηφία, η πολιτική μάχη μεταφέρεται πλέον στη Βουλή.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πολυνομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη το πρωί.

Μεταξύ αναφορών για παραιτήσεις από υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από βουλευτές, οι υπογραφές των αρμόδιων για το πολυνομοσχέδιο υπουργών έχουν ήδη μπει.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)» κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη.

Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ωστόσο, το Μαξίμου απέρριψε το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, η αυστριακή Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στην Ολομέλεια της Παρασκευής.


Η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας πρέπει να λάβει την έγκριση των Κοινοβουλίων της Ολλανδίας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή, επί της ελληνικής συμφωνίας θα τοποθετηθεί και το γερμανικό Κοινοβούλιο.


Ο Πιερ Μοσκοβισί για τη συμφωνία


Ως δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κάνει λόγο για μία «καλή συμφωνία», η οποία διατηρεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για μία συμφωνία που έχει «μέθοδο και περιεχόμενο», καθώς ορίζει τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Ο Μοσκοβισί εξηγεί ότι υπήρξε μία αντιστροφή της συνήθους προσέγγισης, αφού πρώτα ζητούνται συγκεκριμένες και απτές αποδείξεις από τη μεριά της Αθήνας, ενώ τονίζει ότι μόνο μετά τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και δημόσια διοίκηση μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος Επίτροπος κάνει λόγο για συμβιβασμό που μπορεί να εφαρμοστεί και ο οποίος στηρίχθηκε στις αρχές της ευθύνης και της αλληλεγγύης, ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η συμφωνία διατυπώνει τη βούληση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης να κρατήσουν την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα, με τη χώρα να απομακρύνεται από την απειλή του Grexit και να οδηγείται προς την εξομάλυνση.

 [ elzoni.gr]
15/7/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin