Friday, August 14, 2015

Να γίνει πριν το τέλος του έτους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ΕΚΤ / Benoit Coeure)

Την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, εκφράζει το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Börsen-Zeitung.

Ειδικότερα ερωτηθείς για το εάν τα 25 δισ. ευρώ του νέου δανείου που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν αλλά και για το εάν ην ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της χορήγησης αυτού του ποσού ως μία μεγάλη αρχική καταβολή, ο Benoit Coeure απαντά το εξής:

"Θεωρούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό. Η ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν πίστωση είναι σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Ωστόσο, πρώτα χρειαζόμαστε λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση. Γι αυτό το λόγο, ο επόπτες των τραπεζών στην ΕΚΤ έχουν ξεκινήσει μία επανεξέταση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και τεστ αντοχής (stress tests) για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες της Ελλάδας. Αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένα, αλλά τώρα λειτουργούν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν τα προσεχή χρόνια. Είναι ξεκάθαρο επομένως ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Το πόσα απομένει να το δούμε. Οι τραπεζικοί επόπτες θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους. Γι αυτό το λόγο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα λάβει χώρα άμεσα. Αλλά πρέπει να γίνει πριν το τέλος του έτους (...). Είναι επίσης σημαντικό, όμως, να μην βάλουμε απλώς περισσότερα χρήματα σε αυτές τις τράπεζες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό επιτυγχάνει τον επιθυμητό στόχο".

Κληθείς να διευκρινίσει ποιος είναι ο στόχος αυτός, ο Benoit Coeure εξηγεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να μπει σε μία υγιή βάση. "Αυτό συνεπάγεται επίσης σημαντικές αλλαγές στη δομή του συστήματος διοίκησης κα οι τράπεζες θα πρέπει να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους".

Σχολιάζοντας την ανάληψη εξουσίας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστήριξε ότι "φέτος έχουμε δει πολλή εμπιστοσύνη να καταστρέφεται και μεταρρυθμίσεις να αντιστρέφονται. Ήταν μία πραγματική οπισθοδρόμηση. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτό που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο των πρωτων δύο προγραμμάτων και το νέο μνημόνιο κατανόησης έχει ότι χρειάζεται για να δώσει στην ελληνική οικονομία μία σημαντική στήριξη."

Ερωτηθείς για εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επαναφέρει άμεσα το waiver (την εξαίρεση υπό την οποία τα ομόλογα μίας χώρας με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση είναι αποδεκτά ως collateral εάν μία χώρα είναι σε πρόγραμμα) μόλις συμφωνηθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο Benoit Coeure είπε πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμη το ζήτημα αυτό.

Όπως εξηγεί, προκειμένου μία χώρα να επωφεληθεί από το waiver, πρέπει να είναι σε ισχύ ένα πρόγραμμα και το πρόγραμμα αυτό να λειτουργεί καλά. "Μόλις φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα το συζητήσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο". Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. "Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε νωρίτερα. Το νέο πρόγραμα της Ελλάδας περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων. Το ερώτημα για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το εάν αυτά τα προκαταρκτικά μέτρα επαρκούν για να καλύψουν τα κριτήριά μας".

  [capital.gr]
14/8/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -

1 comment:

  1. Εξαιρετικά μικρό παραμένει το ενδεχόμενο να «χαλαρώσουν» τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θεωρεί ο Μπενουά Κερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ...

    Σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα «Boersen Zeitung», ο κ. Κερ υποστήριξε ότι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν θα καταστεί δυνατή πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, διαδικασία που θα αρχίσει το συντομότερο δυνατό. «Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες προκειμένου στην ΕΚΤ να αποτιμήσουν την κατάσταση» τόνισε.

    Καμία αλλαγή στα collaterals

    Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει εκ νέου το ζήτημα αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

    Όσον αφορά το νέο πακέτο βοήθειας, ο Μπενουά Κερ υποστήριξε ότι χαρακτηρίζεται από το σωστό μείγμα δημοσιονομικών μέτρων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας όλο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επίσης, χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
    crashonline.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin