Sunday, August 2, 2015

Νέα προαπαιτούμενα ζητούν οι θεσμοί - Διαφθορά, αποκρατικοποιήσεις και «κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων έχει αρχίσει με τους εκπροσώπους των θεσμών ήδη από την περασμένη Παρασκευή.
Από αυριο, Δευτέρα πρόκειται να συνεχιστεί αφού ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να έρθει η νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τις 20 Αυγούστου. Περιθώριο για οιαδήποτε καθυστέρηση ή ελιγμό στο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται ότι υπάρχει.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται λίστα μέτρων την οποία έφερε μαζί της στην Ελλάδα η Ντέλια Βελκουλέσκου. Τα 16 προαπαιτούμενα, σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» πρέπει να ικανοποιηθούν προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να τα έχει αποδεχθεί και μέσα σε τρεις μήνε ςαυτά να έχουν ''περάσει'' από τη Βουλή. Στη συνέχεια τα νέα αυτά προαπαιτούμενα θα πρέπει να υλοποιηθούν. Όπως μάλιστα σημειώνεται στο δημοσίευμα τα 16 αυτά μέτρα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή και τέθηκαν προς συζήτηση κατά την πρώτη συνάντηση που είχε το ''κουαρτέτο'' με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Αύριο, Δευτέρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και εκπροσώπων των θεσμών θα βρεθούν διαφθορά, αποκρατικοποιήσεις και «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση με εκπροσώπους του οποίου ήταν προγραμματισμένη αρχικώς για την περασμένη Παρασκευή αλλά τελικά αναβλήθηκε. Θα συζητηθούν επίσης και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά στη φορολογία οι θεσμοί αναμένεται να κρατήσουν σκληρή στάση και να ζητήσουν αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή ήδη από το Σεπτέμβριο. Στο στόχαστρο φαίνεται ότι μπαίνουν πιο υψηλά εισοδήματα αφού εξετάζεται, όπως μετέδωσε το Mega, νέα φορολογική κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά αυξημένη. Σε ό,τι αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εταίροι ζητούν αύξηση στην προκαταβολή φόρου ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των αγροτών.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι θέτουν στο τραπέζι ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία την καθολική αλλαγή του τρόπου ελέγχου της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι έλεγχοι θα γίνονται όπως πάντα από πιστοποιημένους ελεγκτές αλλά με απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογουμένων (φορολογικές δηλώσεις) αλλά και στους τραπεαζικούς τους λογαριασμούς όπου θα βλέπουν τόσο το υπόλοιπο των καταθέσεων όσο και τις κινήσεις του λογαριασμού σε βάθος 10ετίας. Προηγουμένως, θα πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου. Έπειτα ο ελεγκτής, όταν οι διασταυρώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, θα ενημερώνει τον οικονομικός εισαγγελέα ο οποίος και θα διατάζει τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου ώστε η αρμόδια ελεγκτική Αρχή να κάνει τους τελικούς ελέγχους.

Από το στόχαστρο των δανειστών δεν έχουν ξεφύγει επίσης ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο έλεγχος σε μισθούς και επιδόματα και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα το ύψος αυτής πρέπει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα εξεταστεί η κατάσταση των ιδρυμάτων. Μεγάλο ''αγκάθι'' παραμένει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων ενώ καθοριστικό ρόλο για όλα θα παίξει η πορεία των δημοσιονομικών αφού δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός να κλείσει για φέτος με πρωτογενές έλλειμμα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν επιπλέον μέτρα και για το 2015.

Σε αυτό το φόντο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αιτηθεί υπερ-δόσης 24 δισ. ευρώ από τους δανειστές με βασικό στόχο την ενίσχυση του του τραπεζικού συστήματος αλλά και την αποπληρωμή δόσεων που αποτελούν μέρος του των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  huffingtonpost.gr
2/8/15
--
-

 -

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin