Friday, August 14, 2015

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις των Ελλήνων - Βιώσιμο το ελληνικό χρέος με τα μέτρα που αποφασίστηκαν (Jeroen Dijsselbloem)

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες, το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά. 

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα, τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου».

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, ο κύριος Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Ντομπρόβσκις
Μετά το Γερούν Ντάισελμπλουν, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έκανε λόγο για μια «αναγκαία η συμφωνία για να αρθούν οι ανασφάλειες που διέπουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα το τελευταίο 6μηνο και να επανέλθει η σταθερότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένουμε αυτό το χρόνο να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Κάναμε κάποιες αλλαγές στα μέτρα που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% για να φτάσουμε σταδιακά στο 3,5% το 2018».

Για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη και πλήρη εφαρμογή, ώστε να πετύχει το πρόγραμμα».

   [imerisia.gr]
14/8/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup...

    «Τώρα η Ελλάδα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για μια νέα πορεία. Είχαμε μια καλή συνεδρίαση και ένα καλό αποτελεσμα» είπε στη συνέντευξη Τύπου.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους, για το οποίο είπε ότι αυτό θα συζητηθεί τον Οκτώβριο. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια κοινή προσέγγιση, ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε.

    Ο κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε και για το θέμα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα μετά τα όσα έγιναν στη Βουλή με την ψήφιση του μνημονίου.

    Όπως και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δική του συνέντευξη, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500018749

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin