Tuesday, September 22, 2015

Εγκρίθηκε η πρόταση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα "με μεγάλη πλειοψηφία" τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής τους, παρακάμπτοντας την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης στις ποσοστώσεις που είχαν προταθεί από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το Λουξεμβούργο που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

"Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη" ανέφερε μέσω του Twitter η προεδρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Μίλαν Κόβανετς διευκρίνισε επίσης μέσω του Twitter ότι η χώρα του, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση. Η Φινλανδία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω ανακοίνωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών έλαβαν μια σημαντική απόφαση να μετεγκατασταθούν 120.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη που επηρεάζονται άμεσα από το πρόβλημα των προσφύγων, σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων από τότε που η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της. Η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες που ανέλαβαν όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, και χαιρετίζει ιδίως την ακούραστη δουλειά της λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Μετά την απόφαση αυτή, η ΕΕ είναι τώρα σε θέση να μεταφέρει συνολικά 160.000 άτομα που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ θα διοργανώσουν από κοινού με τα κράτη μέλη τον αναγκαίο συντονισμό για την εφαρμογή του μηχανισμού επί τόπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε με συνέπεια και συνέχεια για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα. Η μετεγκατάσταση είναι μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης. Οι υπουργοί Εσωτερικών τώρα αναμένεται να προχωρήσουν στις άλλες προτάσεις που υπεβλήθησαν από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των ασφαλών χωρών καταγωγής και την περαιτέρω μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, τα βασικά αίτια της κρίσης των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν τις άμεσες δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή μας, και τις πιέσεις των προσφύγων στις γειτονικές χώρες.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα 28 κράτη μέλη ».

Τίμερμανς: Ολοι θα σεβαστούν την απόφαση

Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης. Όπως εξήγησε, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής. “Θα προτιμούσαμε η πρόταση να εγκριθεί ομόφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να το επιτύχουμε αυτό," δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Ορισμένες χώρες, όπως είπε, έχουν τις “δικές τους απόψεις."

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως “κανένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα” να μη δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που του έχει οριστεί, ενώ ο Φ. Τίμερμανς συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως “θεματοφύλακας των συνθηκών”, θα διασφαλίσει την εφαρμογή της.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την “προσωπική του ικανοποίηση”, ενώ αποκάλεσε τη σημερινή συμφωνία, μια “ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική” της Ένωσης.

Όπως ενημέρωσε, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα, η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος. Αντίθετα, ορίστηκε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, Ζ. Άσελμπορν, διευκρίνισε πως η απόφαση έγινε δεκτή σε εθελοντική βάση και πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αφαιρέθηκαν από το νομικό κείμενο.

  imerisia.gr
 22/9/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin