Thursday, September 10, 2015

Προειδοποιήσεις Γιούνκερ για την επόμενη κυβέρνηση

Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να σεβαστεί τους όρους του μνημονίου, υπενθύμισε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την ώρα που η Ελλάδα τρέχει σε γρήγορους προεκλογικούς ρυθμούς, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε ότι «εάν αυτή τη φορά δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις, η αντίδραση της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».

«Έχουμε συμφωνήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Αυτή τη φορά πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως μιλάμε σοβαρά και απαιτούμε σεβασμό των διακανονισμών που έχουν γίνει» σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στην Ευρωβουλή, ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης πως οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι για την ελληνική κρίση «ήταν πολύ δύσκολες« είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η Επιτροπή, είπε, δέχθηκε επιθέσεις από πολλές πλευρές για την στάση της.

«Η Κομισιόν εμπλέκεται πολύ στενά στην αναζήτηση λύσης» τόνισε. «Για εμάς, δεν ήταν επιλογή η αποτυχία. Για εμάς, ήταν πολύ σημαντικό να πούμε καθαρά ότι το Grexit δεν ήταν λύση» τόνισε.

«Και είπα επίσης στον κ. Τσίπρα ότι αυτό δεν σήμαινε πως η Ελλάδα θα διασωζόταν με κάθε κόστος. Έπρεπε να του καταστήσω σαφές πως το Grexit ήταν πιθανότητα, αλλά όχι επιλογή» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν καθυστερεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, παράλληλα θα τεθούν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι κυρίως «πολιτικού ενδιαφέροντος» και αφορούν τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα -που εκκρεμεί-, ανέφερε ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί συμφωνία. 
Ωστόσο, συνέχισε, το ΔΝΤ είναι γνωστό ότι επιμένει στο να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το θέμα, σχολίασε ότι είναι τα κράτη μέλη που κυριαρχούν στη λήψη αποφάσεων και όχι οι θεσμοί, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτή τη φορά –σε σχέση με το 2012- δεν θα είναι τόσο «επίπονη» η διαδικασία.
  elzoni.gr
10/9/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin