Monday, September 14, 2015

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές - Σκληρή σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστροφα μετράμε πλέον για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου καθώς μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα για την κρίσιμη αναμέτρηση.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βάλει πια τις μηχανές στο φουλ, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Πάντως, μπροστά στο βασικό σύνθημα της ΝΔ για συνεργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι συνεχίζει να αντιδρά, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης «βλέπει» συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το σημερινό ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η μεταξύ τους τηλεοπτική αναμέτρηση αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού το προηγούμενο ντιμπέιτ δε στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έδειξε τη σαφή επιμονή του στην ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας τις οποίες επιθυμεί και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.


Παράλληλα, μιλώντας στην 80η ΔΕΘ και παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, προέβη σε ανοίγματα προς τους απογοητευμένους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι αναποφάσιστοι σημειώνοντας ότι «κάλπικες ελπίδες και ψεύτικα προγράμματα δεν πρόκειται ποτέ να μοιράσουμε γιατί είμαστε υπεύθυνοι. Από εμάς, από εμένα, θα ακούτε μόνο αλήθειες».

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας από την Καλαμάτα ξεκαθάρισε ότι είναι σαφείς οι διαφορές του κόμματός του από τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «Από τη μια μεριά οι δυνάμεις της χρεοκοπίας, οι δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, οι δυνάμεις της ολιγαρχίας με επικεφαλής την ΝΔ και τον κύριο Μεϊμαράκη» και από την άλλη «οι δυνάμεις της εργασίας, της ισότητας, της διαφάνειας, του αγώνα κόντρα στην διαφθορά, στη φοροδιαφυγή με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι».
Η Κουμουνδούρου έχει εστιάσει στο 10 - 13% των αναποφάσιστων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα και με τους δημοσκόπους μπορεί υπό προϋποθέσεις να επανακάμψει.

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι επικείμενες εκλογές θα εξελιχθούν σε θρίλερ.
Συγκεκριμένα η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλή ωστόσο ξεκόλλησε από το 50% -προσέγγισε το 60%- και σε αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι πέρασε έστω και οριακά μπροστά.

Ωστόσο στη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα» 8 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στη ΝΔ, 7 στη ΛΑΕ και 4 στην Ένωση Κεντρώων, ενώ από τη ΝΔ 6 ψηφοφόροι πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και 2 στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι προφανές ότι το ισοζύγιο είναι ελλειμματικό για την Κουμουνδούρου και αφορά κυρίως σε απογοητευμένους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων –και της ΝΔ- που τον Ιανουάριο ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επανακάμπτουν.

Και οι δύο πάντως δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το κλειδί για τον τελικό νικητή και την όποια διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο θα είναι οι αναποφάσιστοι, η αποχή και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
    elzoni.gr
14/9/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin