Monday, September 28, 2015

Εν αναμονή των φορολογικών επιβαρύνσεων και της αξιολόγησης

Αντιμέτωπη με την «καταιγίδα» φόρων είναι η Ελλάδα, λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, καθώς όπως αναμένεται εντός του Οκτωβρίου, στο στόχαστρο μπαίνουν αρχικά οι αγρότες, οι κάτοικοι των νησιών και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που έχει γίνει θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα μέτρα που αναμένονται να υλοποιηθούν περιλαμβάνονται η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών το 2016 και το 2017, η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση του αφορολόγητου με αποδείξεις που προέρχονται αποκλειστικά από τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Από την πλευρά του, ο Ρολφ Στράουτς μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ο Στράουτς ανέφερε πως οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις κυριαρχούν στο νέο ελληνικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως η πτέρυγα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ (σ.σ. Λαϊκή Ενότητα) απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα καταβάλει δόσεις του δανείου μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα» είπε. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου των τριών ετών.

«Εντός του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Μέχρι τότε οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί» δήλωσε.

Ο Στράουτς εκτίμησε ότι τελικά ο ESM θα μετάσχει με λιγότερα από 86 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα στηρίξεως, καθώς -όπως είπε- είναι πιθανόν το ΔΝΤ να εμπλακεί και αυτό στην χρηματοδότηση.

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα- ο κ. Στράουτς επισήμανε: «Δεν θα υπάρξει κανένα ονομαστικό κούρεμα. Υπάρχουν άλλες λύσεις για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

 elzoni.gr
28/9/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin