Saturday, September 12, 2015

Τουρκία: Ήρθη μετά από οκτώ ημέρες ο αποκλεισμός στην κουρδική Τζίζρε

Αποκαταστάθηκε το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση στην τουρκική πόλη Τζίζρε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα εξαιτίας των αιματηρών μαχών μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών.

Δεκάδες οχήματα κατάφεραν να μπουν μετά τις 7:00 (ώρα Ελλάδας) στην πόλη. Παρόλα αυτά ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού παραμένουν ανεπτυγμένες στους δρόμους, που εξακολουθούν να είναι έρημοι.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επιχείρησή τους εναντίον της αυτονομιστικής, τρομοκρατικής οργάνωσης» χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας σε ανακοίνωσή του.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν επιβάλει επί οκτώ ημέρες αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τζίζρε, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι, εξαιτίας των μαχών που μαίνονται μεταξύ των ανταρτών του PKK και του στρατού.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ επεσήμανε την Πέμπτη ότι 30 με 32 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί στην συγκεκριμένη πόλη.

Από την πλευρά του το HDP έκανε λόγο για τον θάνατο 21 πολιτών, μεταξύ αυτών και παιδιά, εξαιτίας των συγκρούσεων και κατήγγειλε «τον αποκλεισμό» που έχουν επιβάλει οι αρχές στους 120.000 κατοίκους της πόλης.

Οι απολογισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν την Παρασκευή την είσοδο στην Τζίζρε αντιπροσωπείας Κούρδων πολιτικών, μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, «για λόγους ασφαλείας».

«Όσοι διακινδυνεύουν να βγουν στον δρόμο σκοτώνονται από ελεύθερους σκοπευτές» είπε ο Ντεμιρτάς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

«Θα μπορέσετε να εξηγήσετε στο δικαστήριο πώς δώσατε την εντολή για τις εκτελέσεις αυτές» κατήγγειλε.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Firat News, δύο ανήλικοι που παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης.

«Συνήθως όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας πληρώνουν ένα πρόστιμο ύψους 100 τουρκικών λιρών (30 ευρώ). Στο Τζίζρε κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου και εκτελέσεις», κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ο Ντεμιρτάς.

Την Πέμπτη ο ηγέτης του HDP είχε χαρακτηρίσει την Τζίζρε «το τουρκικό Κομπάνι», από τη συριακή πόλη που πολιορκούσε μάταια το Ισλαμικό Κράτος ως τον Ιανουάριο.

Αναρτώντας φωτογραφίες και ενημερώσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί βουλευτές του HDP προειδοποιούσαν για μια διαφαινόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη.

«Δεν υπάρχει τίποτε να πιούμε ούτε να φάμε. Το λίγο νερό δίνεται στα μωρά. Οι άνθρωποι αφυδατώνονται (…) πλέον κανείς δεν μπορεί να βγει για να πάει στον γείτονά του» δήλωσε ο Αζάντ Καραγκιόζ, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της πόλης στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Το βράδυ της Παρασκευής το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απέπεμψε τη δήμαρχο της Τζίζρε Λεϊλά Ιμρέτ, αφού ξεκίνησε δικαστική έρευνα εναντίον της με την κατηγορία ότι διασπείρει «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκινεί στη βία», σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
( με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό)

  in.gr
12/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Access control technology provides flexible control over access to your building and benefits organisations of all sizes as a low cost, easily maintained solution to
    managing exit and entry at one or more entrances. However, access control is more than just a means to improve security, and can provide other business benefits as
    well.

    1) Unique and smart management system. Allows to easily activate and deactivate access credentials over the keypad.
    2) Supports door release inputs for release push buttons or alarm interface.
    3) Security features: Provides door contact input (warning beeping sound if door remains open).
    4) Supports electric strikes or magnetic locks with independent operating voltages.
    5) Keypad Controller operative voltage: 12 Vdc to 14 Vdc.
    6) Requires external proximity readers.

    door access control system

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin