Friday, September 25, 2015

Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία - Χάος στα έσοδα

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η οποία έπειτα από τους τελευταίους μήνες της σκληρής ύφεσης, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στα ταμειακά της διαθέσιμα.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται να επιβληθεί κανένας νέο φόρος ή να υπάρξει καμία νέα επιβάρυνση για τους φορολογουμένους, τα φορολογητέα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ενώ δεν έχει υπάρξει και η αναγκαία  είσπραξη προγραμματισμένων εσόδων.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος ή επιβάρυνση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη εκτίμησε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση και να περάσει Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι απαραίτητο ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα.

Σε ομιλία της ως επίσημη προσκεκλημένη, στο ετήσιο δείπνο «B2B Business», που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο η κ. Κατσέλη προσδιόρισε ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας.
Τα «κόκκινα δάνεια» στο στόχαστρο του ΔΝΤ
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εστίασε στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, χαρακτηρίζοντάς την επίλυσή του ως το «κλειδί» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομία.


Ο αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), προειδοποίησε το Ταμείο, συνιστά τροχοπέδη στην αναθέρμανση του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 1 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 100% έναντι του 2009 και ίσο με το 9% του ετήσιου ΑΕΠ. Στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 932 δισ. ευρώ.

Η αποτυχία αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε το ΔΝΤ, αποτελεί εμπόδιο στη χορήγηση νέων δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.

«Η μείωση των NPLs θα αποδειχθεί καθοριστική για την ανάταση της πιστωτικής ανάπτυξης, ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και την υψηλότερη εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό» πρόσθεσε το Ταμείο.
  elzoni.gr
25/9/15
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin