Thursday, September 3, 2015

Εξετάζεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στην ελλ. αξιολόγηση (Martin Schulz)

Το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της νέας δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, αναμένεται να εξετάσουν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.


Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, λίγο μετά τη λήξη της Διάσκεψης των Πρόεδρων του ΕΚ , στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

«Το αίτημα του κ. Τσίπρα είχε θετική ανταπόκριση στη Διάσκεψη των Προέδρων», δήλωσε ο Μ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως είπε, ήδη από την προηγούμενη θητεία του το ΕΚ είχε τονίσει την ανάγκη να αποκτήσει ενεργό ρόλο στα προγράμματα διάσωσης των κρατών-μελών.

Όπως είπε ο Μ. Σουλτς, η Διάσκεψη των Προέδρων, με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εξεταστεί με ποιό τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία ελέγχου των προγραμμάτων. «Θα ξεκινήσω συζητήσεις με τον πρόεδρο Γιούνκερ», δήλωσε ο Μ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας.

Το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην επόμενη διάσκεψη των προέδρων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

  [kathimerini.com.cy]
3/9/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin