Saturday, October 3, 2015

«ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αφού από την 1/1/2016 τίθεται σε ισχύ η νέα οδηγία για το «bail in» (κούρεμα καταθέσεων).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από απαντητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου εν συνεχεία να κουρευτούν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους, εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Όπως αποδεικνύει και η εν λόγω ερώτηση γερμανού ευρωβουλευτή η ΕΚΤ, αλλά και ο εποπτικός της βραχίονας SSM (Single Supervisory Mechanism), δέχονται πιέσεις, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Όμως , όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής με την ερώτησή του ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα» από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in.

Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η περίφημη BRRD).

Υπενθυμίζει δε, ότι η EKT στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παγώσει» στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

 elzoni.gr
3/10/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin