Friday, October 9, 2015

«ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΣΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ. ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ»

Την πλήρη στήριξή του στην Τουρκία επανέλαβε χθες το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί έναντι της όποιας απειλής από την Ρωσία.

Η ολοκλήρωση της υπουργικής συνόοδου της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι ρωσικοί αεροπορικοί και ναυτικοί βομβαρδισμοί στη Συρία.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να διπλασιάσει σε 40.000 το μέγεθος της δύναμης ταχείας αντίδρασης και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αυτά στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα σας υπερασπιστεί. Το ΝΑΤΟ είναι εδώ. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Στο μεταξύ, η Βρετανία έκανε γνωστό ότι θα ενισχύσει με 100 άνδρες την παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον ανακοίνωσε πως 100 άνδρες θα σταλούν σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, ενώ άλλοι 25 θα μετάσχουν σε εκπαιδευτικές αποστολές στην Ουκρανία.

«Αποτελεί μέρος της πολιτικής μας για μονιμότερη παρουσία στο ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ ώστε να απαντήσουμε σε περαιτέρω ρωσική προκλητική και επιθετική στάση» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας από τις Βρυξέλλες.

Είναι λυπηρό και θα ισοδυναμεί με τη χρησιμοποίηση από τη Βρετανία μίας ρωσικής απειλής ως προσχήματος για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Συμμαχία καταδίκασε εκ νέου τις ρωσικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, έχοντας ήδη αμφισβητήσει τις επίσημες ρωσικές εξηγήσεις περί «ατυχήματος».

«Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, και την Τουρκία, έναντι κάθε απειλής» είχε δηλώσει και πάλι ο Στόλτενμπεργκ πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στοχεύουν επίσης στη διασφάλιση των τουρκικών συνόρων.

«Όσο για τις επιχειρήσεις των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, οι ενέργειές μας για την υποστήριξη της διάσωσης της Συρίας συμβάλλουν στην διασφάλιση της σταθερότητας και την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων» δήλωσε ο Πεσκόφ έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας για την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η Ρωσία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και «δεν πρέπει να τα χάσει» εξαιτίας της Συρίας, προειδοποιούσε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

 elzoni.gr
9/10/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin