Saturday, November 28, 2015

Βολές Σουλτς σε Σόιμπλε για προσφυγικό

Μερίδιο ευθύνης για τη διάσπαση της Ευρώπης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι η στάση ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετίζεται με την συμπεριφορά της Γερμανίας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Τώρα παίρνουμε τον λογαριασμό» δηλώνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα κάνει λόγο για την «ώρα της ανταμοιβής» στις Βρυξέλλες.

«Η σκληρή στάση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην προσφυγική κρίση δεν στρέφεται τόσο εναντίον της Ανγκελα Μέρκελ ή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσο εναντίον κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων στην Βίλχελμστρασε (σσ. όπου βρίσκεται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών)» δηλώνει ο κ. Σουλτς.

Κάποιοι από την Γερμανία άσκησαν πίεση, προκειμένου να πείσουν άλλους να διδαχθούν από το γερμανικό μοντέλο, συνεχίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, αναφερόμενος στην Γαλλία, τονίζει ότι στηρίζει το αίτημα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για μεγαλύτερη ευελιξία στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Ο γάλλος πρόεδρος έχει μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Η Γαλλία χρειάζεται περισσότερη αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, προσπάθειες ενσωμάτωσης (των μεταναστών)» δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά διευκρινίζει ότι οι όροι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. «Όταν όμως κάποιος επιμένει μόνο στην δική του ερμηνεία, εμφανίζεται γρήγορα σαν γυμνασιάρχης», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σημείωσε πως υπό εξαιρετικές συνθήκες το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την κατανόησή που «πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία, ζητούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από τα όσα επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., με το επιχείρημα του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και προσθέτει ότι «υπό τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών. Την ερχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά περίπτωση εάν δικαιολογούνται υψηλότερες δαπάνες και ελλείμματα».

Ωστόσο όμως ο κ. Νταισελμπλουμ προειδοποιεί ότι η εξαίρεση αυτή όμως δεν θα πρέπει να γίνει ο κανόνας και ξεκαθαρίζει λέγοντας ότι «είμαι σθεναρά εναντίον του να εξαιρούνται σε μόνιμη βάση στρατιωτικές δαπάνες ή κόστη για τη διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Δεν μπορείς να εξαιρείς ολόκληρες κατηγορίες δαπανών από τους κανόνες. Επί της αρχής θα ήταν χρήσιμο για όλους μας εάν στις καλές εποχές δημιουργούσαμε στον προϋπολογισμό ένα απόθεμα, το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης».

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο ΕΕ διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει αρκετή αλληλεγγύη ενώ εκλείπει η πολιτική βούληση. Τα βάρη της προσφυγικής κρίσης κατανέμονται εξαιρετικά άνισα. Ορισμένες χώρες προωθούν τους πρόσφυγες και άλλες τους υποδέχονται. Οι χώρες αυτές τελούν υπό μεγάλη κοινωνική και οικονομική πίεση και αναμένουν βοήθεια από τις άλλες χώρες της ΕΕ».

«Η Ε.Ε. χρειάζεται χρήματα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, για τα κέντρα υποδοχής και πρώτης καταγραφής στην Ελλάδα, για την υποστήριξη των εστιών κρίσης στην Εγγύς Ανατολή και την Αφρική αλλά και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία και για όλα αυτά οικονομικοί πόροι στον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν υπάρχουν», σημειώνει...

  elzoni.gr
28/11/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin