Monday, November 2, 2015

Μετά τα stress test έρχεται η ανακεφαλαιοποίηση

Με επιφυλακτικό τρόπο αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι αγορές τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στα οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς η Βουλή ετοιμάζεται για ακόμη μία κρίσιμη ψηφοφορία με θέμα τα προαπαιτούμενα.

Όπως έγινε γνωστό, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται στα 14,4 δισ. ευρώ, στο δυσμενές σενάριο, και στα 4,391 δισ. ευρώ στο βασικό.

Αν και το γερμανικό πρακτορείο dpa, έκανε λόγο για ανακούφιση της γερμανικής κυβέρνησης από τα αποτελέσματα, τονίστηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να προστρέξουν σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Μιλώντας στη Handelsblatt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν τόνισε πως «είναι καλό το ότι πλέον γνωρίζουμε τις ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών».  Όπως εξήγησε, οι κεφαλαιακές ανάγκες κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Πάντως, όπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο, εξίσου κομβικής σημασίας θεωρούν οι αναλυτές τη δημοσίευση των συγκεκριμένων σχεδίων κάλυψης των αναγκών από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία είναι καλούνται να ανακοινώσουν κάτω από συνθήκες μεγάλης χρονικής πίεσης, με καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά τα stress test της ΕΚΤ, οδήγησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εκτιμήσει πως το τρίτο ελληνικό πακέτο δεν θα φτάσει μέχρι τα 86 δισ. ευρώ.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα κινητοποιηθούν μέσω του πακέτου θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Στην αρχική πρόβλεψη για πακέτο με ανώτατο όριο τα 86 δισ. ευρώ είχαν συνυπολογιστεί συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

«Η συνολική κεφαλαιακή υστέρηση βρίσκεται με άνεση εντός του "μαξιλαριού" των 25 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο [τρίτο] πρόγραμμα, και δείχνει ότι το πρόγραμμα έχει επαρκή χρηματοδότηση» σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος του ESM.

«Αυτό δείχνει πως το μέγιστο του δανεισμού προς την Ελλάδα θα είναι πρακτικά κάτω από τα 86 δισ. ευρώ που αρχικά προβλέπονταν» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ESM «έχει ήδη κινητοποιηθεί και "περιμένει" ένα σύνολο 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα διατεθεί σύντομα στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, στα 434 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 974 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο (+10,6% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την ομαλοποίηση των μη οργανικών εσόδων .

Το δεύτερο τρίμηνο ανακοινώθηκαν ζημιές 1,6 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου, αντανακλώντας την μη επαναλαμβανόμενη προσαρμογή των προβλέψεων.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 55,7 δισ. ευρώ (-7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας καθ' όλη τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου που κορυφώθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι εκροές εγχώριων καταθέσεων επιβραδύνθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο. Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η τάση αναστράφηκε και η μεταβολή των καταθέσεων κινήθηκε σε θετικά επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο.

Παρά τις εκροές καταθέσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ΕΤΕ διατηρεί δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στα καλύτερα επίπεδα του κλάδου, ανερχόμενο σε 98% στην Ελλάδα και 108% σε επίπεδο Ομίλου.

 elzoni.gr
2/11/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin