Monday, January 4, 2016

Πολωνία: Σάλος για τον έλεγχο στα δημόσια ΜΜΕ

Σαφή προειδοποίηση προς τη Βαρσοβία ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε. απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ.

Η υιοθέτηση από το πολωνικό κοινοβούλιο νόμου που θέτει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τους διευθυντές πολλών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης TVP να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

«Πολλά είναι αυτά που συνηγορούν για να ενεργοποιήσουμε τον 'μηχανισμό κράτους δικαίου' και να θέσουμε τη Βαρσοβία υπό επιτήρηση», ανέφερε ο Έτινγκερ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Σύμφωνα με τη FAZ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιέλαβε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής, στις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιούνκερ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια διαδικασία που δημιουργήθηκε το 2014 και έχει στόχο τις χώρες μέλη στους κόλπους των οποίων παρατηρούνται «συστημικοί κίνδυνοι κατά του κράτους δικαίου». Αν το εν λόγω κράτος δεν αντιδράσει στις προτάσεις για αλλαγές που διατυπώνει η Επιτροπή, αυτή η τελευταία μπορεί να θέσει σε εφαρμογή μια «διαδικασία για προσβολή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών», εξηγεί η FAZ.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά» οι κυρώσεις μπορούν «να φθάσουν μέχρι την άρση του δικαιώματος ψήφου» της χώρας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεχίζει η εφημερίδα.
 elzoni.gr

4/1/16

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin