Friday, March 7, 2014

Οι εισηγητές για την Τρόικα και τα μαθήματα της κρίσης. -Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα αποτελέσματα της διπλής έρευνας που πραγματοποίησε το ΕΚ για τις επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικας αξιολογεί η ολομέλεια του Μαρτίου με δύο εκθέσεις που θα συζητηθούν την Τετάρτη 12 Μαρτίου ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Συζητήσαμε με τους εισηγητές της επιτροπής Οικονομικών, Othmar Karas και Liêm Hoang-Ngoc και με τον εισηγητή της επιτροπής Απασχόλησης, Alejandro Cercas, πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο μέλλον οι χώρες με οικονομικά προβλήματα.


Η έκθεση της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ επικεντρώνεται στις πολιτικές που ακολούθησε η Τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και στα οικονομικά αποτελέσματα που είχε, ενώ η έκθεση του κ. Cercas (Σοσιαλιστές, Ισπανία) επικεντρώνεται στις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις των αποφάσεων της Τρόικας.

Σύμφωνα με τον Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία) είναι σημαντικό να ολοκληρώσει η Τρόικα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. "Ωστόσο", δηλώνει, "χρειαζόμαστε διαφανείς και δεσμευτικούς κανόνες, για να ενισχύσουν τη δημοκρατική εποπτεία. Μέχρι να ολοκληρωθεί ένα γνήσιο εργαλείο διαχείρισης κρίσεων που να λειτουργεί με την κοινοτική μέθοδο, σαν εργαλείο της ΕΕ, έχω ζητήσει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα πρέπει να συνδυάζει τα χρήματα του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών".

Ο Karas προσθέτει ότι η ΕΕ έχει ανάγκη εργαλείων για να διαχειρίζεται την περίπτωση κρατών μελών που είναι σχεδόν χρεοκοπημένα. Συνέχισε λέγοντας ότι "χρειαζόμαστε επίσης ένα μηχανισμό για να αποτρέψουμε τα κράτη μέλη από το να πλησιάζουν στην χρεοκοπία. Συνεπώς, αυτό που ζητάω, μακροπρόθεσμα, είναι ένα είδος Νόμου κατά της Χρεοκοπίας Κρατών".

Ο δεύτερος εισηγητής της επιτροπής Οικονομικών, Liêm Hoang-Ngoc (Σοσιαλιστές, Γαλλία), τονίζει ότι αν υπάρξει στο μέλλον επιχείρηση διάσωσης, ο όποιος μηχανισμός δημιουργηθεί στη θέση της Τρόικας θα πρέπει να σέβεται τους νόμους και τις βασικές αρχές της ΕΕ. "Οι πολιτικές επιλογές θα πρέπει να συζητηθούν και να επιλεγούν προσεκτικά τα κοινοβούλια τόσο στο συγκεκριμένο κράτος μέλος όσο και στο επίπεδο της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε και από το ΕΚ αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Οι προτεινόμενες πολιτικές πρέπει να είναι οικονομικά αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες".

Ο Hoang-Ngoc δήλωσε στη συνέχεια ότι η ΕΕ δεν πρέπει μόνο να τιθασεύσει τις αγορές και να μειώσει το δημόσιο χρέος αλλά και "να κάνει επενδύσεις μεγάλης διάρκειας, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και βιώσιμη ανάπτυξη για το περιβάλλον". 

  • Ο κ. Cercas που έγραψε την έκθεση για τις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικας, δήλωσε ότι "τα προγράμματα προσαρμογής δεν πρέπει να υπονομεύουν τις συλλογικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους, να περικόπτουν ή να παγώνουν τους κατώτατους μισθούς και να ρίχνουν τις συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχιας ή να κάνουν δύσκολη την πρόσβαση σε ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και τη δυνατότητα για στέγαση". Κατέληξε ότι "η οικονομική πολιτική πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία της απασχόλησης".

Όσο ο κ. Cercas έγραφε την έκθεσή του, είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο LinkedIn, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να εκφράσουν την γνώμη τους και τις εμπειρίες τους. Μερικές από τις παρεμβάσεις συμπεριλήφθηκαν στην τελική έκθεση.
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140306STO37813/
7/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin