Tuesday, March 22, 2011

"Η άνοδος της ασημαντότητας" …. και η κάθοδος στη "διαφθορά" - του Κορνήλιου Καστοριάδη

Γράφει ο Κορνήλιος Καστοριάδης:
"...η αποσύνθεση γίνεται φανερή κυρίως μέσα από την εξαφάνιση των σημασιών και το σχεδόν απόλυτο ξεθώριασμα των αξιών. Και αυτό απειλεί μακροπρόθεσμα την επιβίωση του ίδιου του συστήματος. 
Οταν δηλώνεται ανοιχτά όπως γίνεται τώρα στις δυτικές κοινωνίες, ότι η μοναδική αξία είναι το χρήμα, το κέρδος, ότι το  ύπέρτατο ιδεώδες του κοινωνικού βίου είναι το πλουτίστε μπορεί να διερωτηθεί κανείς αν είναι ποτέ δυνατόν μια κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπαράγεται μονάχα σε αυτή τη βάση. 
Αν τα πράγματα είχαν έτσι τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ζητούν και να δέχονται μπαξίσια για να κάνουν τη δουλειά τους, οι δικαστές να βγάζουν τις δικαστικές αποφάσεις στη δημοπρασία, οι εκπαιδευτικοί να βάζουν καλούς βαθμούς στα παιδιά των οποίων οι γονείς τους έδωσαν μία επιταγή....."

Αρα κερδος και "διαφθορα" δεν ειναι παρα οι δυο πλευρές του ίδιου νομισματος. Και η κυνικη αποδοχή της απληστίας του επενδυτή ως "φυσικης" γινεται κύρηγμα υποκρισιας για τον υπάλληλο και τον δικαστή με κορόνες περι "πνεύματος και ηθικής".
Αν η απληστία είναι "φυσική" είναι τόσο για τον υπάλληλο όσο και για τον επενδυτη. Και δεν μπορείς να έχεις το ένα (κερδος) χωρις το άλλο (διαφθορα).

Γιατι απο τα αρχαία χρονια η "ανοδος της ασημαντοτητας (του ιδιωτη)" συνοδεύεται πάντα και απο την καθοδο στη διαφθορά για την κοινωνία.
Και αυτοι που πραγματικα μας "διαφθείρουν" είναι εκείνοι που ανάγουν το μυωπικό ατομικό κέρδος σε μοναδικο κίνητρο και αξία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η ιδιώτευση είναι η πηγή της "διαφθοράς" και η "ασημαντότητα" το αποτελεσμά της.
Κι όλοι οι διεφθαμένοι-κερδοσκόποι-ιδιώτες-πολιτικοί η εμφανέστερη αποδειξη: Οι Ασήμαντοι της Ιστορίας.
ethnosnews.com
22/3/11

2 comments:

  1. ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗMay 15, 2012 at 12:47 PM

    πολυ σωστος ο Κορνηλιος

    ReplyDelete
  2. Νέα Εισαγγελέας Διαφθοράς η Ελένη Ράικου....

    Την εισαγγελέα, Ελένη Ράικου, που διετέλεσε ως πρόσφατα προϊσταμένη της εισαγγελίας της Αθήνας επέλεξε ο Άρειος Πάγος για τη θέση του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.

    Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, ο εισαγγελέας διαφθοράς είναι μια θέση που δημιουργείται για πρώτη φορά προκειμένου να εποπτεύει και να συντονίζει εισαγγελικές έρευνες για φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και για υποθέσεις κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ή κακοδιαχείρισης των δημόσιων εσόδων.

    Ο Άρειος Πάγος όρισε επίσης ως εισαγγελέα που θα εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Χάγη στην υπηρεσία της Eurostat τον Νικόλαο Ορνεράκη, ενώ εισαγγελέας κατά της διαφθοράς τοποθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο αντεισαγγελέας εφετών, Αργύριος Ντινόπουλος.

    Επίσης ο Άρειος Πάγος επέλεξε ως νέο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το σημερινό προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113027917
    17/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin