Tuesday, October 29, 2013

ΟΗΕ: Όχι εμπάργκο στην Κούβα. -ΗΠΑ και Ισραήλ καταψήφισαν. -Το εμπάργκο έγινε ακόμη πιο αυστηρό επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα

Για άλλη μια φορά, ήταν η 22η, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία, απόφαση καταδίκης του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα και εφαρμόζεται από το 1959. Ενδεικτική ήταν η ψηφοφορία με 188 χώρες από τα 193 μέλη της γενικής συνέλευσης να ψηφίζουν υπέρ της άρσης του εμπάργκο και να καταψηφίζουν μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι χώρες που υπολείπονται του αριθμού των ψηφισάντων σε σχέση με την απαρτία της συνέλευσης, απείχαν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες: «Οι ανθρώπινες ζημίες που έχει προκαλέσει ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ είναι ανυπολόγιστες. Το εμπάργκο προκαλεί στερήσεις και είναι μία μαζική, κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το γεγονός ότι 53 χρόνια μετά δεσπόζει η ίδια πολιτική είναι κάτι το απίστευτο και βαρβαρικό. Το εμπάργκο έγινε ακόμη πιο αυστηρό επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και επιβλήθηκαν πρόστιμα περίπου 2,446 δισεκ. δολαρίων σε περίπου 30 αμερικανικές και ξένες διότι είχαν συναλλαγές με την Κούβα».

Συνεχίζοντας ο κ. Ροδρίγκες, έκανε λόγο για οικονομική ζημία που υπέστη η Κούβα ύψους 1,126 τρισεκ. δολάρια και πως το εμπάργκο «χαρακτηρίζεται πράξη γενοκτονίας» βάσει της Συνθήκης της Γενεύης του 1948.


Στον αντίποδα, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόναλντ Γκόνταρντ, δήλωσε πως: «η Ουάσιγκτον χαιρετίζει ορισμένες από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Κούβα, η χώρα αυτή ακόμη έχει ένα από τα πιο καταπιεστικά οικονομικά συστήματα στον κόσμο. Οι ΗΠΑ είναι ένας στενός και πιστός φίλος του Κουβανικού λαού».


Τέλος, ο κ. Γκόνταρντ επανέλαβε το αίτημά του προς τις κουβανικές αρχές να αποφυλακίσουν τον Άλαν Γκρος, έναν Αμερικανό συμβασιούχο που εκτίει 15ετή κάθειρξη για την ανάπτυξη δικτύων—σύμφωνα με την κουβανική δικαιοσύνη η δράση του εντασσόταν σε κατασκοπευτική δραστηριότητα, και ήταν επομένως έγκλημα κατά του κράτους.


Newsroom enet, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Ρόιτερς 

 enet.gr
29/10/13
--
-
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin