Monday, April 23, 2012

Βέτο Τουρκίας σε συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο ...

Η Τουρκία θέτει βέτο για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, παρά τα αιτήματα από συμμάχους, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του.

Η Τουρκία επιμένει  στο βέτο, μέχρι το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για το περιστατικό της ένοπλης επίθεσης στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκμεταλλεύτηκε το δικαίωμα του βέτο στο ΝΑΤΟ κατά την υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, γράφει σήμερα η «Hurriyet Daily».
«Δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Ισραήλ, αλλιώς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί  η συνάντηση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αφού οι ισραηλινές αρχές δεν εξέδωσαν επίσημη αναφορά- απολογία και δεν καταβάλλουν αποζημίωση για τη δολοφονία των Τούρκων στα διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

«Ορισμένες χώρες μας πιέζουν να παραιτηθούμε από το δικαίωμα της αρνησικυρίας, αλλά αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι χώρες που θέλουν να δουν  την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, πρέπει να επιμείνουν να προβεί το Ισραήλ  σε απολογία.
Агенция "Фокус"

 --------------

2. Συνδιάσκεψη ΝΑΤΟ: Μπλόκο του Ισραήλ από την Τουρκία 

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου, παρά τις πιέσεις των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως γράφει η Hurriyet Daily News. Το βέτο έθεσε στα όργανα του ΝΑΤΟ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συμμαχίας, την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

"Δεν θα υπάρξει καμία ισραηλινή παρουσία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, εάν δεν εκδώσει μια επίσημη απολογία και δεν καταβάλει αποζημίωση για τους Τούρκους πολίτες που σκοτώθηκαν σε διεθνή ύδατα," δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα Daily News,αναφερόμενος στην υπόθεση του Mavi Marmara.

"Υπάρχουν πιέσεις για την άρση του βέτο μας, αλλά αυτό είναι εκτός συζήτησης”,πρόσθεσε.

Η Τουρκία έθεσε βέτο σε μια σειρά από προσπάθειες του Ισραήλ να εμβαθύνει τη συνεργασία του με την Συμμαχία - όπως το άνοιγμα ενός γραφείου στην έδρα του ΝΑΤΟ και συμμετοχή στις δραστηριότητες του Μεσογειακού Διαλόγου - με το αιτιολογικό ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν πρώτα για τη “παράνομη δράση εναντίον Τούρκων πολιτών”.

Πολλοί υπουργοί ,όπως των ΗΠΑ και της Γαλλίας,επέκριναν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ γι΄ αυτή τη τακτική.

Η Τουρκία τραβάει πάλι το σχοινί ,κάτι θελει να κερδίσει, αλλά κάποιες φορές το σχοινί... σπάει!
http://www.hbnews.gr/permalink/129166.html
 

infognomonpolitics 

---------------

3. Turkey blocks Israel from Chicago NATO summit– report ...

Ankara has reportedly blocked Israel’s participation in a key NATO summit, despite objections from partners. It says Tel Aviv must first apologize for the killings of Turkish citizens in a raid on a humanitarian aid fleet in 2010.
The objection to Israel’s presence at the event, which will take place in Chicago on May 20-21, was voiced by Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu during the alliance’s meeting in Brussels last week, reports Turkish daily newspaper Hürriyet.
“There will be no Israeli presence at the NATO meeting unless they issue a formal apology and pay compensation for the Turkish citizens their commandos killed in international waters,” a senior Turkish official told the newspaper.......ETHNOS KRATOS DIASPORA EL

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin