Thursday, January 9, 2014

Ευ. Βενιζέλος : Η επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου μου και καλού φίλου, του κ. Steinmeier, είναι θετικός οιωνός για την Ελληνική Προεδρία και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις


-
Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου και Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier...

ΥΠΕΞ, 9/1/14

ΕY. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Γερμανό ομόλογό μου και καλό φίλο Frank Walter Steinmeier, το νέο ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών, που ανέλαβε πριν από λίγες εβδομάδες τα καθήκοντά του.


Είναι μια ευκαιρία να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο πλαίσιο της νέας Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία μετέχει και το SPD, καθώς ο κ. Steinmeier τα προηγούμενα χρόνια διαδραμάτιζε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο πολιτικό και θεσμικό ρόλο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Βουλή.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Steinmeier, γιατί είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Ελλάδα, την Αθήνα, αμέσως μετά τη χθεσινή επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου μου και καλού φίλου, του κ. Steinmeier, είναι ένας θετικός οιωνός για την Ελληνική Προεδρία, αλλά και για τις ελληνογερμανικές διμερείς σχέσεις, στις οποίες αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Γιατί αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, για την πορεία όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών και για την πορεία γενικότερα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που ο Γερμανός συνάδελφός μου γνωρίζει πάρα πολύ καλά, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, για τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού, χάρη στα οποία και στις θυσίες του έχουμε τώρα τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε μια δημοσιονομική ισορροπία, ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας, που είναι το καλύτερο στην Ευρώπη και ένα από τα καλύτερα διεθνώς, τόσο σε όρους ονομαστικού πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένου και διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό δεν είναι ένας αριθμός, το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ένα δημοσιονομικό επίτευγμα. Είναι η απόδειξη πως είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα βήματα που έγιναν στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και για το πόσο μεγάλη σημασία έχει να προβάλλεται διεθνώς η εικόνα μιας Ελλάδας που δείχνει την επιτυχία των κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών για την υπέρβαση της κρίσης.

Είχαμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για την περιοχή μας, για την πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και, κυρίως, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε και οι δυο πως κοινή επιθυμία των δυο χωρών, των δυο κυβερνήσεων, είναι να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, τη φιλία μας, τη στρατηγική εταιρική μας σχέση, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και διμερώς, αλλά και διεθνώς, στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο κρίσιμος ήταν και είναι ο ρόλος της Γερμανίας αυτή την περίοδο, την εξαιρετικά δύσκολη, της κρίσης και της δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική οικονομία, για την ελληνική κοινωνία. Και το δικό μου μήνυμα είναι πως, από τη δική της πλευρά η Ελλάδα, ο λαός μας, οι επιχειρήσεις μας, οι εργαζόμενοί μας, ξέρουν αυτό που πρέπει να κάνουν, προκειμένου η χώρα μας, με την εθνική υπερηφάνεια που δικαιούται να έχει, να γίνει ξανά ένα πραγματικά ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να ανακτήσει την αυτοδυναμία της μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη.

Με αυτά τα λόγια καλωσορίζω και πάλι τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο κ. Steinmeier.

FRANK WALTER STEINMEIER: Αξιότιμε συνάδελφε, αγαπητέ Ευάγγελε, θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τις πολλές ευχές για το καινούργιο μου, αλλά και παλιό μου αξίωμα. Ευχές, τις οποίες χρειάζομαι απόλυτα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινή μας Ευρώπη και σε μια Ευρώπη που έχουμε να δουλέψουμε πολύ για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω για την τόσο εγκάρδια υποδοχή που είχα εδώ στην Αθήνα από εσένα και στο Υπουργείο. Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σου, να συζητήσω και με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, αλλά δεν πρόκειται να συζητήσω μόνο με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, θα συνομιλήσω και με επιχειρηματίες, με κοινοβουλευτικούς, με μαθητές, σε αυτή τη μιάμιση ημέρα που θα βρεθώ εδώ στην Αθήνα.

Ελπίζω να καταφέρω σε αυτή τη μιάμιση ημέρα να σχηματίσω μια εικόνα. Να ξεσκονίσω την εικόνα που έχω για την Ελλάδα, που έχει γίνει κάπως πιο θολή μέσα στα χρόνια. Θυμάστε σίγουρα ότι έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια, ίσως επτά χρόνια, από τότε που συναντηθήκαμε για τελευταία φορά εδώ στην Αθήνα.

Κι αυτός ήταν ένας λόγος παραπάνω που ήταν για μένα απόλυτα σημαντικό να έρθω πολύ γρήγορα στην Ελλάδα. Δεν ήταν ο μοναδικός λόγος αυτός.

Χαίρομαι από την άλλη, επίσης, που αυτό μου το μέλημα να έρθω τόσο γρήγορα και να επισκεφτώ τη χώρα σας, έχει να κάνει και με την ανάληψη των καθηκόντων της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι σημαντικό για μένα να έχω κατά νου, στο πλαίσιο αυτής της Προεδρίας, να σας στηρίξω, γιατί έχετε να αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις – και ήθελα εξ αρχής, αμέσως δηλαδή από τις πρώτες μέρες, να σας στηρίξω. Και διαπιστώνω ότι, εν τέλει, μπορεί να οδηγηθούμε, ακόμη και μέσα από αντιπαράθεση, σε πολύ σημαντικούς συμβιβασμούς, όπως για παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την Τραπεζική Ένωση κλπ. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί εάν δεν το κάνουμε αυτό, εάν δεν καταλήξουμε σε κάποιους συμβιβασμούς, τότε θα χάσουμε χρόνο και τότε δεν θα υπάρξει στο πλαίσιο αυτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δυνατότητα συμβιβαστικών λύσεων.

Ένα παράδειγμα αναφέρω με αυτό για να πω ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη και μια Προεδρία, η οποία να είναι σε θέση να αναλάβει ευθύνες και να αναλάβει δραστηριότητες και γι’ αυτό η τόσο γρήγορη επίσκεψή μου εδώ είναι ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ελληνική Προεδρία. Και εν τέλει φυσικά όχι μόνο αυτό.

Ήρθα στην Ελλάδα γιατί γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει να περάσει ένα μακρύ δρόμο για να βγει από αυτή την οικονομική δυσκολία και για να σταθεί και πάλι στα πόδια της οικονομικά. Και βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να τονίσω ότι εμείς οι Γερμανοί έχουμε μεγάλο σεβασμό και αναγνώριση προς την Ελλάδα για αυτό το πρώτο κομμάτι του δρόμου, το οποίο έχει ήδη διανύσει. Ξέρουμε ότι χρειάζεται μια πολύ δυνατή ραχοκοκαλιά για να καταφέρει κανείς να ξεπεράσει αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση – και πόσο δύσκολο είναι να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση.

Το γνωρίζω αυτό από προσωπική πείρα. Και εμείς είχαμε μια κρίση οικονομικής φύσεως στη Γερμανία πριν από δέκα χρόνια με τεράστια ποσοστά ανεργίας, με ύφεση κλπ. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να βιώνει κανείς μια τέτοια κατάσταση και να επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα και τα απαραίτητα βήματα στο λαό.

Κι έτσι λοιπόν έχω μεγάλο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ξέρω τι στηρίξατε και τι επωμιστήκατε το τελευταίο διάστημα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση αυτή θα φέρει σε πέρας και θα ολοκληρώσει αυτόν το δρόμο, τον οποίο ξεκίνησε, και θα χρησιμοποιήσει τη θητεία της για να κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι είναι απαραίτητο για να τα καταφέρει. Μια τόσο απαιτητική ατζέντα μεταρρυθμίσεων, την οποία εσείς ορίσατε, από την οποία όμως για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν καρποί – καρποί για αυτές τις προσπάθειες, από αυτές τις δοκιμασίες και τις θυσίες.

Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, Ευάγγελε, ανέφερες ακριβώς αυτό, ότι καταφέρνετε να παρουσιάσετε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Και είμαι σίγουρος ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αξιολογήσουν πολύ θετικά αυτό το αποτέλεσμα και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι οικονομικές επιτυχίες, για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού, που είναι εμφανείς πλέον – γιατί είχατε μια πολύ εξαιρετικά επιτυχή τουριστική χρονιά – θα οδηγήσουν σε νέους, σε ακόμη περισσότερους πελάτες, γιατί ακριβώς είναι ελκυστικές οι προσφορές της Ελλάδας, και ότι θα είναι δυνατό να υπάρξει συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτόν το δρόμο.

Όταν λοιπόν κανείς ακολουθεί αυτόν το δρόμο και προσπαθεί να μείνει σε αυτόν, έχει επιτυχία.

Ήρθα, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι ξέρω ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη μπορέσει να βγει από αυτές τις δυσκολίες, αλλά ήρθα με χαρά για να δώσω αυτό το μήνυμα της υποστήριξης και να πω πόσο σεβόμαστε όλα αυτά που κατάφερε να κάνει η Ελλάδα. Και θέλουμε να σας στηρίξουμε, ώστε να μπορέσετε να τον ολοκληρώσετε.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Οι κύριοι Υπουργοί θα δεχτούν τέσσερις ερωτήσεις. Δύο για το γερμανικό Τύπο και δύο για τον ελληνικό.

  • X. ΠΟΥΛΙΔΟΥ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Μια ερώτηση στον κ. Steinmeier: Σήμερα μεταδόθηκαν κάποιες δηλώσεις σας από το περιοδικό SPIEGEL, που ήταν ενθαρρυντικές για εμάς τους Έλληνες. Χθες, όμως το ίδιο περιοδικό, την πρώτη ημέρα έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας, είχε ένα άρθρο με ταπεινωτικές αναφορές στην Ελλάδα. Ήθελα να σας ρωτήσω, αν ήσαστε Έλληνας πώς θα ερμηνεύατε αυτό το μήνυμα ενός περιοδικού που είναι σημαντικός opinion leader στην ευρωπαϊκή κοινωνία;

Και μια ερώτηση στον κ. Βενιζέλο: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή είμαστε στις αρχές της Ελληνικής Προεδρίας, αν κάναμε μια μετάθεση και βρισκόμασταν στα τέλη Ιουνίου, θα λέγατε ότι ήταν επιτυχής η Ελληνική Προεδρία αν… – ένα πράγμα θα ήθελα.

FRANK WALTER STEINMEIER: Ξεκινώ: Πρώτον, χαίρομαι που οι γερμανικές εφημερίδες στην Ελλάδα διαβάζονται τόσο προσεκτικά. Και, δεύτερον, κατανοώ βέβαια το γεγονός ότι δεν έχει κάθε είδηση τόσο θετική ανταπόκριση, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, οι γερμανικές εφημερίδες, ο γερμανικός Τύπος είναι ανεξάρτητος και δεν μπορεί να ασκήσει πίεση ούτε επιρροή η κυβέρνηση.

Αυτό που κάνω είναι να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τι δρόμο έχει διανύσει η Ελλάδα για να φτάσει εδώ που βρίσκεται και να επωφεληθώ από τη συζήτηση που είχα με τους Υπουργούς Εξωτερικών από άλλους εταίρους, να δω ποιες ήταν οι αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν.

Χαίρομαι λοιπόν, όχι μόνο που βρίσκομαι εγώ ο ίδιος σήμερα εδώ, αλλά και για το γεγονός ότι με συνοδεύουν και τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι, που με το αντίστοιχο ενδιαφέρον περιμένουν αυτές τις συζητήσεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να απαντήσω κι εγώ στην ερώτηση που έκανε η κα Πουλίδου: Εάν διάλεγα έναν βασικό στόχο της Ελληνικής Προεδρίας, θα έλεγα ότι στο τέλος του Ιουνίου του 2014 θα είμαστε ως Ελληνική Προεδρία ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, εάν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου επιβεβαιωνόταν η ευρωπαϊκή ιδέα, ο μεγάλος ιστορικός στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Εάν δηλαδή από τώρα έως τις εκλογές του Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους θεσμούς της είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δυναμική αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης. Μια αφήγηση που να πείθει τους λαούς, τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως εκείνες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που βιώνουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων, εάν μπορούσαμε ν’ απαντήσουμε στις διάφορες ευρωσκεπτικιστικές ενστάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Όμως η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή Προεδρία, για να μπορέσει να είναι ικανοποιημένη στο τέλος του εξαμήνου, πρέπει να έχει πετύχει και το μεγάλο εθνικό της στόχο. Και ο μεγάλος εθνικός στόχος είναι η Ελλάδα να κάνει οριστικά τη στροφή προς την έξοδο από την κρίση, να επανέλθει στην κατάσταση μιας κανονικής χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο αυτό, χρειαζόμαστε πάντα την πολύτιμη στήριξη των εταίρων μας, γιατί χωρίς τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα είχαμε οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο, στην ασύντακτη χρεοκοπία, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική και τη θεσμική, είναι όμως πολύ σημαντικό τώρα που έχουμε φτάσει πριν το τέλος, να φτάσουμε πραγματικά στο τέλος. Είναι βασικά αλλά λίγα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν, γιατί αυτή είναι η ιστορική υποχρέωσή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση προς τον κ. Steinmeier: Κύριε Υπουργέ, το χρέος της Ελλάδας είναι πάρα πολύ υψηλό, υπερβολικά υψηλό λένε κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι αναλυτές και οικονομολόγοι. Υπάρχει πρόταση να μειωθεί αυτό το χρέος, να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους; Ο κ. Βενιζέλος το ανέφερε σε μια συνέντευξη στον γερμανικό Τύπο.

FRANK WALTER STEINMEIER: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια θέση, αλλά υπάρχει επισήμανση στη συζήτηση που κάναμε προηγουμένως. Ο συνάδελφος κ. Βενιζέλος μου δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα τώρα να δοθεί ένα μήνυμα, ότι δηλαδή με τις μεταρρυθμίσεις αυτές έχει καταφέρει πράγματα και βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι ουσιαστικά μπόρεσε να σημειώσει πλεόνασμα. Και ότι δεν είναι μόνο ένα πλεόνασμα, μπορεί να αποδειχτεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια βιώσιμη και με μια μακροχρόνια εξυγίανση. Αυτό είναι λοιπόν το σημαντικό θέμα, όλα τα άλλα δεν είχαν σημασία στη συζήτησή μας, δεν συζητήσαμε για τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο πακέτο στήριξης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω κι εγώ μια παρατήρηση με αφορμή την ερώτηση που έγινε στον κ. Steinmeier. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, που συμφωνήθηκε οριστικά στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2012. Ένας θεμελιώδης στόχος του προγράμματος αυτού είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup, μόλις η Ελλάδα καταφέρει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, το Eurogroup θα επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο δεν πρέπει να το βλέπουμε απλά και μόνον ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αλλά πρέπει να βλέπουμε και την εσωτερική του διάρθρωση, η οποία είναι πάρα πολύ θετική.

Γιατί έχουμε ένα χρέος το οποίο είναι μακροπρόθεσμο, μέσης διάρκειας 30 ετών, έχουμε ένα χρέος που απαιτεί πολύ περιορισμένο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, έχουμε ένα χρέος που προβλέπει λήξεις ομολόγων και δόσεων των δανείων, οι οποίες είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν με σχετική άνεση και, επίσης, έχουμε ένα χρέος, το μέσο επιτόκιο του οποίου διαχρονικά είναι μόλις 2,1%.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί, με βάση την κοινή προσπάθεια που κάνουμε με τους εταίρους μας όλο αυτόν τον καιρό, οι προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Περιμένουμε όμως τώρα κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκά αναγκαίο, αναγκαίο σύμφωνα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές διαδικασίες τις οποίες απόλυτα σεβόμαστε. Πρέπει η Eurostat τους πρώτες μήνες του 2014 να επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013, να επιβεβαιώσει δηλαδή ότι η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα, και επιπλέον η Ελλάδα έχει πετύχει δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο θα κινείται φέτος κάτω από το πανευρωπαϊκό όριο του 3%.

Άρα, μόλις έχουμε αυτή την επιβεβαίωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα και η ισχύουσα απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Μία ερώτηση για τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της τρόικας και τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τον ενδεχόμενο έλεγχό της.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η νέα Γερμανική Κυβέρνηση βλέπει θετική ή αρνητικά το ενδεχόμενο μιας κατάργησης της τρόικας, όπως την ξέρουμε σήμερα, και της ανάληψης του ρόλου της από καθαρά ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ευχαριστώ πολύ.

FRANK WALTER STEINMEIER: Όχι. Εδώ πρέπει να σας πω με κάθε σαφήνεια ότι έχω μια πολύ προσωπική άποψη επ' αυτού και δεν χρειάστηκε να αλλάξω την άποψή μου αυτή επειδή είμαι μέρος της κυβέρνησης πλέον.

Είμαι της άποψης, λοιπόν, ότι στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί και, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς αυτό παντού, είμαι της άποψης ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα δεν είναι απόφαση άξια κριτικής.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα έπρεπε, παρά την κριτική που ασκείται από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών μελών αναφορικά με τη νομιμοποίηση της τρόικας, θα πρέπει να πούμε ότι η τρόικα είναι, δίχως άλλο, ένα πολύ σημαντικό όργανο.

Φυσικά, υπάρχουν αποφάσεις και αξιολογήσεις αντίστοιχες της τρόικας, που είναι εξίσου σημαντικές, όπως αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων θεσμών ευρωπαϊκού επιπέδου. Ωστόσο, η τρόικα αναλαμβάνει την ευθύνη για αξιολογήσεις, για εκτιμήσεις, δηλαδή για την πρόοδο που έχει γίνει από το κράτος μέλος αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική πολιτική.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς, από Υπουργούς Οικονομικών, από Εθνικά Κοινοβούλια κτλ. και δεν υπάρχει θέμα, δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης αυτών των θεσμών.

Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να στηρίξουμε την κριτική μας στη δημοκρατική νομιμότητα της τρόικας και να δαπανήσουμε χρόνο επ' αυτού, γιατί οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες αποφάσεις, στη βάση των εκτιμήσεων της τρόικας, λαμβάνονται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους Υπουργούς ή αντίστοιχα Εθνικά Κοινοβούλια.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να πω κι εγώ τη δική μου άποψη στο ζήτημα αυτό: Σεβόμαστε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συνεπώς, έχουμε απόλυτο σεβασμό για το θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τον θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι οι δύο από τους τρεις παράγοντες της τρόικας. Και, προφανώς, αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει σπεύσει να βοηθήσει την Ελλάδα και στην αρχή της κρίσης και όταν διαπραγματευθήκαμε το δεύτερο πρόγραμμα.

Βεβαίως, σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιλαμβανόμαστε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τα δικά του κριτήρια και τις δικές του ευαισθησίες, θέλει να έχει γνώση και άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη ζώνη του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως η ζώνη του ευρώ, δεν έχουν μόνο την κοινοτική τους διάσταση, έχουν και μια έντονη διακυβερνητική διάσταση. Ο ρόλος των κρατών μελών, ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων, ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων, είναι πάντα εξαιρετικά κρίσιμος.

Όλες οι μεγάλες αποφάσεις τελικά λαμβάνονται σε ένα επίπεδο διακυβερνητικό. Άρα για εμάς έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τους εταίρους μας, να έχουμε τη δυνατότητα μιας απευθείας πολιτικής επαφής και συζήτησης με όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, στην παρούσα περίπτωση με την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που είναι ο μεγαλύτερος εταίρος και παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες της Ευρωζώνης.

Το γεγονός ότι θέλουμε να έχουμε πολιτικές συζητήσεις, πολιτικές επαφές και κοινές προσεγγίσεις, δεν σημαίνει πως θέλουμε πολιτικές χάρες, πως θέλουμε να αγνοούνται τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα. Όχι. Θέλουμε, όμως, τα τεχνικά δεδομένα να αξιολογούνται εν τέλει από πολιτική και κοινωνική σκοπιά, πάντα όμως με μια τεκμηρίωση βασισμένη σε αριθμούς.

Γι’ αυτό επιμένουμε στη μεγάλη σημασία που έχει το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και η νέα εικόνα δημοσιονομικής ισορροπίας που εμφανίζει τώρα, μετά από 3,5 χρόνια σκληρής προσπάθειας και μεγάλων θυσιών, η Ελλάδα.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Και νομίζω ότι από διαφορετικές οπτικές γωνίες και ο κ. Steinmeier και εγώ καταλήγουμε σε μια προσέγγιση που είναι δημιουργική, πρακτική και που μπορεί να μας δείξει και τον δρόμο προς την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης κοινής προσπάθειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση προς τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών. Κύριε Steinmeier θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι θα αλλάξει στη γερμανική εξωτερική πολιτική από τη στιγμή που συμμετέχει το SPD; Και προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τι θα πείτε προς τους Γερμανούς, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν οι Έλληνες χρειάζονται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ή όχι;

FRANK WALTER STEINMEIER: Ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή. Στην πρώτη συνάντηση που είχα στις Βρυξέλλες, είπα ότι πολλά στην πολιτική είναι υπόθεση επικοινωνίας και ομολογώ ότι όσον αφορά την ευρωπαϊκή επικοινωνία, δηλαδή μεταξύ των κρατών μελών, υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις και παρανοήσεις και, ενδεχομένως, υπάρχει και έλλειψη σεβασμού προς κράτη, τα οποία εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα μεταρρυθμιστικά ή που σημειώνουν σημαντικές επιδόσεις.

Νομίζω ότι είναι καλό πράγμα όταν κανείς προβαίνει σε μία εντατική συζήτηση. Ακριβώς αυτή η συνομιλία που ξεκινούμε σήμερα με τον συνάδελφό μου, με τον ομόλογό μου, και να διατηρούμε αυτή την επικοινωνία με την ίδια ένταση και συχνότητα και στο μέλλον και να αποφεύγουμε με τον τρόπο αυτό να υπάρχουν διαφορετικές κοινές απόψεις στην κοινή γνώμη και να δουλέψουμε περισσότερο πάνω σε πράγματα, τα οποία συζητήσαμε και σήμερα, εξάλλου, μεταξύ μας, δηλαδή να φροντίσουμε ώστε οι δύσκολες οικονομικές φάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε να μην μας κάνουν να παραβλέψουμε ότι εν τέλει η Ευρώπη δεν αποτελείται μόνο από ένα κοινό νόμισμα και κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά η Ευρώπη είναι πέρα απ’ όλα αυτά μια μεγάλη ιδέα που αφορά το μέλλον των νέων γενιών και όχι μόνο ως τελευταία γενιά τη δική μας γενιά, αλλά έχουμε όλοι την ευθύνη μετά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, είναι ευθύνη μας, να μην έχουμε μια πολιτική κρίση, κρίση νομιμότητας, αλλά η δική μας η γενιά και αυτό πρέπει να το φροντίσουμε εμείς, ο Ευάγγελος και εγώ, εκείνοι που θα συνεχίσουν το δρόμο τους, η νέα γενιά δηλαδή, να έχουν να αντιμετωπίσουν μια Ευρώπη της ελπίδας και όχι της απειλής.

Άρα λοιπόν, πέρα από όλα τα οικονομικά συμφέροντα ή τις οικονομικές κρίσεις, πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αγγίξουμε τους νέους ανθρώπους, να τους φέρουμε πιο κοντά στην Ευρώπη και πώς θα μπορέσουμε να ξυπνήσουμε και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων.

Επιχειρήσεων, δικών μας επιχειρήσεων, να τους κατευθύνουμε στο να επενδύσουν εδώ στην Ελλάδα, συμβάλλοντας με ιδέες, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, θεσμούς, όπως η γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, να δημιουργηθεί εδώ μια αντίστοιχη, ένας αντίστοιχος θεσμός. Εδώ υπάρχουν πρώτες επαφές μεταξύ των αντίστοιχων υπηρεσιών μας.

Αυτά είναι τα πράγματα που θέλω να βάλουμε μπροστά και όχι μόνο σποραδικά και σημειακά ο ένας να ενοχλείται για τον άλλον, να συναντιόμαστε για να συζητούμε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να απαντήσω κι εγώ στην ερώτηση που μου υποβλήθηκε. Όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Γερμανός συνάδελφός μου, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει το σεβασμό της για τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, του κάθε Έλληνα πολίτη.

Έτσι και εγώ από τη σκοπιά μου μιλώντας, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, θέλω να ευχαριστήσω και την γερμανική κυβέρνηση και την γερμανική κοινωνία και τον Γερμανό πολίτη και φορολογούμενο, για τη βοήθεια και τη στήριξη. Η ευρωπαϊκή βοήθεια ήταν απολύτως αναγκαία και είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί η Ελλάδα έχει λάβει ένα πολύ υψηλό δάνειο, προκειμένου να μπορέσει να αναδιοργανώσει την οικονομία της και να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία και όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Όμως, θέλω ταυτόχρονα να διαβεβαιώσω τον κάθε Γερμανό πολίτη και τον κάθε Γερμανό φορολογούμενο, πως δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί ο γερμανικός προϋπολογισμός λόγω της Ελλάδος. Η Ελλάδα γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους της. Η Γερμανία έχει εγγυηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα, γιατί ως ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος εταίρος, είναι και ο μεγαλύτερος εγγυητής του δανείου αυτού.

Στόχος μας είναι να πετύχουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, να βγούμε από την κρίση και το λεγόμενο μνημόνιο. Εφόσον αυτό το πετύχουμε, που θα το πετύχουμε, η Γερμανία ως εγγυητής δεν θα χρειαστεί να καταβάλει τίποτα και άρα και ο Γερμανός φορολογούμενος πολίτης δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για μας, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ευρωζώνη και για κάθε εταίρο μας, για κάθε άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης.

Τεχνικά μπορούμε να συζητήσουμε τους τρόπους που αυτό το καθιστούν εφικτό τώρα στο τελευταίο στάδιο, γιατί έχουμε διανύσει ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής αυτής. Και αυτό είναι εφικτό τεχνικά, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση του προϋπολογισμού ή του χρέους άλλου κράτους μέλους και πολύ περισσότερο ατομικά του πολίτη και του φορολογούμενου οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Και αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Δεν είναι η κατάλληλη περίσταση τώρα να αναφερθούμε σε τεχνικά δεδομένα. Τα τεχνικά δεδομένα θα μας τα πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, το ESM. Έχουμε τους τεχνικούς συμβούλους και τους θεσμούς, που σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις, μπορούν να διαμορφώσουν το τεχνικό σχήμα, αλλά ο στόχος ο αναπτυξιακός, ο πολιτικός, είναι αυτός και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλός και κοινής αποδοχής από όλη την Ευρώπη, γιατί αυτός είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στόχος.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ («ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»): Κύριε Steinmeier θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο ερώτημα του Γερμανού συναδέλφου μου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους που ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός, ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα τρεις φορές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο τεχνικός στόχος μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να βγει η Ελλάδα από την κρίση και σε αυτό είναι πολύ κρίσιμο το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος. Θα θέλαμε λοιπόν να μας πείτε και να μας δώσετε το στίγμα του Βερολίνου πώς σκέφτεται, εάν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα μπορεί να βρεθεί μια λύση, μια οριστική απάντηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, είτε μέσω κουρέματος, είτε μέσω επιμήκυνσης των δανείων.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω την εντύπωση πάντως ότι απαντήσαμε και ο κ. Steinmeier και εγώ στο ερώτημα αυτό.

FRANK WALTER STEINMEIER: Πιστεύω ότι η ερώτηση έχει απαντηθεί και από πλευράς μου επαρκώς, αλλά θεωρώ ότι τη θέτετε για άλλη μια φορά, γιατί ακριβώς βρισκόμαστε στον αέρα. Θέλω να επαναλάβω ότι εμείς οι Γερμανοί σεβόμαστε το δρόμο τον οποίο διήνυσε η Ελλάδα, κάνοντας αυτές τις σκληρότατες μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε τις θυσίες που συνεπάγεται αυτό και που έπρεπε να επωμιστεί ο ελληνικός λαός.

Αλλά βλέπουμε τώρα στην εκκίνηση της Ελληνικής Προεδρίας, για πρώτη φορά, ότι αυτή η απαραίτητη πολιτική, η οποία ήταν δύσκολη, ασφαλώς, αρχίζει να αποφέρει καρπούς, ακόμη και εάν πρέπει να περιμένουμε λίγο μέχρι να μπορέσουμε να καταδείξουμε αυτά τα αποτελέσματα. Αλλά όταν κανείς έχει πρωτογενές πλεόνασμα, εδώ έχουμε ήδη το στίγμα ότι θα υπάρξει μια θετική εκτίμηση.

Δεν μπορώ παρά να συμβουλεύσω την Ελλάδα, τώρα που βρίσκεται σε αυτό το δρόμο της ανάρρωσης, να μην μιλάει συνεχώς και προς τη δημοσιότητα, προς την ελληνική κοινή γνώμη, να μιλάει συνεχώς για νέα πακέτα διάσωσης. Αυτό δεν δυσκολεύει μόνο την ελληνική δουλειά των μεταρρυθμίσεων, αλλά και γενικότερα τη σταθερότητα.

Άρα λοιπόν, εγώ θα έλεγα, χρησιμοποιείστε και επωφεληθείτε από το διάστημα που έχετε σε αυτή τη θητεία σας ως κυβέρνηση, να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη σε αυτό το χρονικό διάστημα, να βασιστείτε στο ότι οι επιτυχίες αυτές θα έρθουν.

Επίσης, ο συνάδελφος ο κ. Βενιζέλος είπε ό,τι ήταν απαραίτητο αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν λοιπόν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί βιώσιμο αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε φυσικά θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να προσθέσω μια φράση, συνδέοντας την απάντηση που έδωσε τώρα ο κ. Steinmeier με τις προηγούμενες αναφορές του. Την ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία, να στηριχθεί η ανάπτυξη, να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων.

Το χρέος κάθε χώρας, θα μου επιτρέψετε να θυμίσω, ότι είναι ένα κλάσμα σε σχέση με το ΑΕΠ. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το επίτευγμά μας σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή είναι η δημοσιονομική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό αφορά τον αριθμητή του κλάσματος. Υπάρχει, όμως, και ο παρονομαστής που είναι το ΑΕΠ. Άρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Δεν φτάνει να πετύχουμε μόνο το δημοσιονομικό στόχο, το πρωτογενές πλεόνασμα, χρειαζόμαστε και θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία τώρα μετά το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, να στρέψουμε την προσοχή μας στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, στις επενδύσεις, στις θέσεις δουλειάς και εκεί η βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, των γερμανικών επιχειρήσεων, θεσμών όπως η ΚfW, μπορεί να είναι καθοριστική. Το ίδιο ισχύει για όλους τους εταίρους μας, το ίδιο ισχύει για τον διεθνή ιδιωτικό τομέα.

Θα έλεγα ότι το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο τώρα, στην έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας, είναι ότι ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, τα funds, οι επενδυτές, δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα, δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο για τον Έλληνα πολίτη, για το ελληνικό νοικοκυριό, για τους ανθρώπους που έχουν την αγωνία της ανεργίας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
mfa.gr
9/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Euro-KrisenlandSteinmeier lobt und mahnt Griechen...
    09.01.2014, 20:44 Uhr

    Griechenland sei auf dem Weg der Besserung, meint Außenminister Steinmeier nach einem Treffen mit seinem griechischen Amtskollegen. Jetzt sei es besonders wichtig, die Reformen nicht aus den Augen zu verlieren.

    Athen.-Die erste Arbeitswoche von Frank-Walter Steinmeier im neuen Jahr lässt sich recht einfach zusammenfassen: Europa, Europa, Europa. Ein Besuch bei der Europäischen Union, dann zwei Treffen mit den Außenministern aus Schweden und Dänemark in Berlin und dann am Donnerstag gleich weiter nach Athen. Griechenland ist nicht nur ärgstes Euro-Krisenland, sondern hat bei der EU die nächsten sechs Monate auch noch die Präsidentschaft. Mehr Europa geht kaum.

    Zurück im Auswärtigen Amt – nach vier Jahren Pause und ein paar Tagen Winterurlaub in Südtirol – macht der SPD-Mann damit von Anfang an die Unterschiede zu seinem FDP-Vorgänger deutlich. Steinmeier will den Bedeutungsverlust seines Hauses in der Europapolitik stoppen und dann, wenn möglich, auch rückgängig machen. Bei Guido Westerwelle hingegen hatten die AA-Beamten anfangs einige Mühe, ihn vom Sinn einer regelmäßigen Anwesenheit in Brüssel zu überzeugen. Später war er dann stets dabei.

    Die Gründe, warum das Auswärtige Amt in Europa-Angelegenheiten weniger zu sagen hat als früher, liegen allerdings tiefer. Zum einen wurde durch den EU-Vertrag von Lissabon der Einfluss der Außenminister insgesamt beschnitten. Verantwortlich war damals noch der grüne Ressortchef Joschka Fischer. Und dann verschoben sich durch die Euro-Krise die Gewichte in Richtung Finanzministerien, in Deutschland noch mehr als anderswo.

    Dem will Steinmeier nun entgegenwirken – was sich auch daran zeigt, dass er von Finanzminister Wolfgang Schäuble dessen Chefsprecher Martin Kotthaus abwarb und zum Leiter seiner Europa-Abteilung machte. Passenderweise kommt Kotthaus als gelernter Diplomat aus dem AA. Und als ehemaliger Sprecher der deutschen EU-Vertretung weiß er auch bestens, wie das Tagesgeschäft in Brüssel funktioniert.

    Wie das neue Europaprogramm des AA genau aussehen soll, verriet Steinmeier allerdings noch nicht. Nach vier Jahren Abwesenheit ist das auch noch zu früh. Auch Steinmeier muss zunächst einmal zurück ins Geschäft kommen. Von seinen alten EU-Kollegen sind die meisten nicht mehr da. Wichtige Ausnahmen sind der Pole Radoslaw Sikorski und der Luxemburger Jean Asselborn, zwei persönliche Freunde. Mit beiden traf er sich noch im alten Jahr.
    http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/euro-krisenland-steinmeier-lobt-und-mahnt-griechen/9312656.html
    9/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin