Friday, July 11, 2014

Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ενώπιον του ΕΚ (θα χρειασθεί τη στήριξη της πλειοψηφίας του ΕΚ ή 376 ψήφους)

Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ συναντήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε με τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η τοποθέτηση του οποίου στη θέση θα κριθεί στην ολομέλεια που αρχίζει τη Δευτέρα στο Στρασβούργο. Ο κ. Γιουνκέρ προτάθηκε επίσημα από τις κυβερνήσεις στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ωστε να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ θα χρειασθεί τη στήριξη της πλειοψηφίας του ΕΚ ή 376 ψήφους. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη 15 Ιουλίου στο Στρασβούργο και θα προηγηθεί ομιλία του κ. Γιουνκέρ και συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.


Για να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που απαρτίζουν το ΕΚ ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συναντήθηκε, την εβδομάδα που πέρασε, με τις ομάδες, με τα μέλη των οποίων συζήτησε τις θέσεις και το πρόγραμμά του. Στις 8 Ιουλίου συναντήθηκε διαδοχικά με τους Σοσιαλιστές, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και τους Φιλελευθέρους. Την επομένη 9 Ιουλίου συναντήθηκε με το ΕΛΚ, τους Πρασίνους, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και την Ομάδα Ευρώπης Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας.

Μετά την εμφάνιση του κ. Γιουνκέρ στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, ο πρόεδρός της, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), σημείωσε ότι ο υποψήφιος "κατέστησε σαφές πώς με τον ίδιο ως πρόεδρο η Κομισιόν θα έχει ξεκάθαρο και φιλόδοξο πρόγραμμα". Η ίδια η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν έχει φέρει στην Ευρώπη ακόμα περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία, προσέθεσε.

Ο κ. Γιουνκέρ υπήρξε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στις ευρωεκλογές και προτάθηκε επισήμως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την πρώτη θέση που κατέλαβε το κόμμα.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών (οι οποίοι είχαν επιλέξει ως υποψήφιό τους τον νυν πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς) ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Ιταλός αντιπρόεδρος του ΕΚ, Τζιάνι Πιτέλα, επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση των ευρωβουλευτών του θα ληφθεί κατά τη διάρκεια της ολομέλειας: "θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα"…

Εκ μέρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Βρετανός επικεφαλής τους, Σιάντ Καμάλ, σημείωσε ότι αν και θα συνεργασθούν με τον κ. Γιουνκέρ άπαξ και εκλεγεί στη θέση, οι ίδιοι δεν αποδέχονται τη διαδικασία εκλογής του που "αντιπροσωπεύει μια μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα κράτη μέλη στο Κοινοβούλιο".

Σε ανακοίνωσή τους μετά την συνάντηση με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, οι Φιλελεύθεροι σημειώνουν ότι η θέση τους κατά την ψηφοφορία δεν θα κριθεί μόνο από το ότι αποτελεί "άψογο Ευρωπαίο" αλλά και από το περιεχόμενο του προγράμματός του.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία έθεσε το θέμα της προωθούμενης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, η Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ, σημείωσε ότι οι προτεραιότητες του κ. Γιουνκέρ "δεν συμπίπτουν με το όραμα που έχουμε για το μέλλον της Ένωσης".

Από τους Πρασίνους, οι συμπρόεδροι Ρεμπέκα Χαρμς (Γερμανία) και Φίλιπ Λάμπερτς (Βέλγιο), επεσήμαναν ότι "αν και δεν ανταποκρίνονται όλες οι απαντήσεις που έδωσε στις προσδοκίες μας για την ΕΕ, βρήκαμε σημεία επαφής".

Τέλος, για την Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, ο Βρετανός συμπρόεδρος της ομάδας, Νάιτζελ Φαράζ, δήλωσε ότι "μας χαροποίησε ιδιαίτερα το ότι ο κ. Γιουνκέρ αποφάσισε να έρθει και να μιλήσει και με την πλέον 'ευρω-επικριτική" ομάδα του ΕΚ.

Αν εκλεγεί πράγματι από το ΕΚ στις 15 Ιουλίου, ο κ. Γιουνκέρ θα καταθέσει, από κοινού με τα κράτη μέλη, τις προτάσεις του για τους επιτρόπους. Το ΕΚ θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσει και να αξιολογήσει κάθε έναν υποψήφιο επίτροπο χωριστά πριν εγκρίνει τη νέα Επιτροπή ώστε να μπορέσει αυτή αναλάβει τα καθήκοντά της.
 [europarl.europa.eu]
11/7/14
-- 
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

 1. Jean-Claude Juncker nouveau patron de l’Europe...

  Le chrétien-démocrate luxembourgeois Jean-Claude Juncker a été élu mardi président de la Commission européenne par le Parlement européen. Il avait été désigné le 27 juin par 26 chefs d'Etat et de gouvernement de l'UE sur 28.

  C'est fait ! Le chrétien-démocrate luxembourgeois Jean-Claude Juncker est le nouveau président de la Commission européenne. Après les chefs d'Etat et de gouvernement en juin, le candidat désigné à la présidence de la Commission européenne a obtenu mardi la confiance du Parlement européen par 422 voix contre 250 (avec 47 abstentions et 10 bulletins nuls). L'ancien Premier ministre luxembourgeois devait, pour être élu, obtenir une majorité qualifiée de la moitié des eurodéputés, soit au moins 376 voix.

  Il n'a pas fait le plein des voix, puisque la grande coalition entre son parti de droite, le PPE, et les socialistes, à laquelle s'était ralliée les libéraux et centristes, faisait un total de 480 députés. Cela signifie qu'au moins une soixantaine de parlementaires ont fait défection. D'autant qu'un certain nombre des 50 députés Verts étaient décidés à voter pour lui afin de défendre le principe, nouveau cette année, du choix du président de la Commission au sein du parti arrivé en tête des élections européennes du 25 mai, en l'occurrence le PPE................En savoir plus sur http://www.lesechos.fr/monde/europe/0203641609968-jean-claude-juncker-elu-president-de-la-commission-europeenne-1024839.php?xtor=RSS37&fIRxdQQmKUEJmbtF.99

  ReplyDelete
 2. The European Parliament on Tuesday approved former Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker as European Commission President by an absolute majority....

  Juncker, the chosen candidate of the centre-right European Peoples Party, was nominated for the post by the European Council on June 27 to succeed outgoing Jose Manuel Barroso...........http://english.cntv.cn/2014/07/15/ARTI1405426674193882.shtml

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin