Friday, September 23, 2011

Κατατίθεται το αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ (Παρά τις αντιρρήσεις) ...

1. Κατατίθεται το αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ (Παρά τις αντιρρήσεις)

Νέα Υόρκη: Κανονικά θα προχωρήσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στην κατάθεση του αιτήματος αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα καταθέσει το αίτημα στον ΓΓ του ΟΗΕ, πριν από την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).
Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μ.Αμπάς θα υποβάλλει το αίτημα στην διάρκεια συνάντησής του με τον Μπαν Γκι-μουν στις 18:35 ώρα Ελλάδος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ήδη τον Μαχμούντ Αμπάς ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους που θα τεθεί σε ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μιλώντας κατά την έναρξη της 66ης Γενικής Συνέλευσης επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και στις δύο πλευρές, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος» και πως αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω των συνομιλιών των δύο μερών.
Στην ομιλία του, ο Ομπάμα είχε απορρίψει το αίτημα ένταξης ενός Παλαιστινιακού κράτους, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει «σύντομος δρόμος» για την επίτευξη ειρήνης.
«Η ειρήνη δεν θα έρθει με δηλώσεις και αποφάσεις του ΟΗΕ. Αν ήταν τόσο εύκολο θα είχε ήδη έρθει» είπε.
Την ίδια ώρα, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) εξακολουθεί να αναζητά λύση για την επανέναρξη των συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου «συνεχίζουν να εργάζονται εποικοδομητικά» και θα έχουν νέα συνάντηση το πρωί της Παρασκευής.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που συναντώνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο.
Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου -σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ- ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «θα καλέσει τους Παλαιστίνιους να δεσμευτούν σε εντατικές ειρηνευτικές συνομιλίες».
Απορρίπτουν την πρόταση Σαρκοζί Τουρκία, Ισραήλ
Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα προσωρινό καθεστώς, χαρακτηρίζοντάς την ως «απατηλά καλή ιδέα».
«Είναι αδύνατο να παραλειφθούν τα στάδια με το να χορηγηθεί ένα κράτος στους Παλαιστίνιους όποια κι αν είναι η ονομασία του. Ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρά μόνο μιας συμφωνίας με το Ισραήλ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, συγκρίνοντάς την με την αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.
Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, «φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ» δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής του με Ευρωπαίους δημοσιογράφους.
«Αυτό που είπε ο Σαρκοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ’ αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε ο Μπ.Αρίντς.
«Ελπίζω ότι η πρόταση της Παλαιστίνης να γίνει ένα πλήρες μέλος (του ΟΗΕ) θα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας» πρόσθεσε.
Την Τετάρτη, από το βήμα του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις επιλογές που συζητούνται παρασκηνιακά στην ΕΕ, προτείνοντας να συνεννοηθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, πρότεινε να λάβουν οι Παλαιστίνιοι ένα «ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή» στον ΟΗΕ.
* Εν τω μεταξύ, 22.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αναμένοντας διαδηλώσεις με αφορμή την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 4:37 μμ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ -ΚΥΠΡΟΣ

2. Επισήμως στον ΟΗΕ το αίτημα για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011 7:07 πμ
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ -ΚΥΠΡΟΣ
Νέα Υόρκη: Όπως είχαν προαναγγείλει από καιρό και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και μέρους της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε τη Παρασκευή αίτημα στον Γενικό Γραμματέα για αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
Αργότερα στην ομιλία του μίλησε για την στιγμή της αλήθειας που έχει έλθει πλέον για τον παλαιστινιακό λαό που περιμένει μία απάντηση στο αίτημα του. Οι Παλαιστίνιοι, πρόσθεσε, αποκηρύσσουν τη βία και την τρομοκρατία. Για την επίτευξη όμως μίας λύσης, υπογράμμισε ο κ.Αμπάς πρέπει να τερματιστεί η πολιτική του εποικισμού της Δυτικής Όχθης την οποία, σε συνδυασμό με άλλες τακτικές του Ισραήλ, παρομοίασε με διαδικασία εθνοκάθαρσης. Καλώντας το Ισραήλ σε διάλογο ζήτησε να χτιστούν γέφυρες ειρήνης και όχι τείχη χωρισμού.
Η επίδοση του αιτήματος έγινε κατά τη συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-Μουν. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που πρακτικά ακυρώνει το αίτημα. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι θα προωθήσουν το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση.
Το ιστορικό αίτημα του Μαχμούντ Αμπάς έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Παλαιστίνιους οι οποίος συγκεντρώθηκαν μαζικά στη Ραμάλα επευφημόντας, χορεύοντας και χειροκροτώντας τον Αμπάς. Ωστόσο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τα πυρά των Ισραηλινών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στη Ναμπλούς.
Ομιλία Αμπάς στη Γενική Συνέλευση
Μετά τη σύντομη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-Μουν, ο Αμπάς μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο μετά από ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας. «Μπήκαμε με καλό πνεύμα σε συνομιλίες», είπε ο κ.Αμπάς αλλά επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση γιατί υπονομεύει κάθε ευκαιρία επίλυσης από τις πολλές που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε εκτενώς στον εποικισμό της Δυτικής Όχθης σαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα –αν όχι το μείζον–που δυσχεραίνουν την επίλυση του ζητήματος. Το ισραηλινό τείχος, η απαγόρευση χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Παλαιστίνιους από το Ισραήλ και οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται, πρόσθεσε, μιλώντας για τακτικές εθνοκάθαρσης από πλευράς του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων.
Επιπλέον, ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίζεται τρία χρόνια μετά την εισβολή, προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, είπε ο κ.Αμπάς. Πρόκειται για επιθετικές, στρατιωτικές ενέργειες, τόνισε.
Η πολιτική του εποικισμού απειλεί να υπονομεύσει την λύση των δύο κρατών και ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους ο Μαχμούντ Αμπάς, και χαρακτήρισε τις πράξεις του Ισραήλ, πράξεις που παγιώνουν την κατοχή της Δυτικής Όχθης.
Υπενθύμισε ακόμη μία παλιότερη ομιλία του Γιάσερ Αραφάτ που κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ «να μην αφήσουν να πέσει από τα χέρια του ο κλάδος της ελαίας» διαβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό για την ειρηνική πρόθεση των Παλαιστινίων.
Αποφασίσαμε να κάνουμε το ιστορικό βήμα και τον μεγάλο συμβιβασμό να ιδρύσουμε το παλαιστινιακό κράτος σε σύνορα πολύ μικρότερα από τα προβλεπόμενα, υπενθύμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τη Γενική Συνέλευση. Αλλά όλες οι πρωτοβουλίες μας προσέκρουσαν στο βράχο του ισραηλινού εποικισμού, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια σκιαγράφησε τους στόχους και τις αρχές των Παλαιστίνιων:
1.Η υλοποίηση του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων για κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
2.Η αποκήρυξη της βίας και όλων των μορφών της τρομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας.
3.Μόνιμη λύση στη σύγκρουση στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας μετά τον τερματισμό του εποικισμού.
4.Συνέχιση της λαϊκής, ειρηνικής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.
5.Επιβεβαίωση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αναλάβουν μονομερείς ενέργειας και δεν θα στοχεύσουν στην απονομιμοποίηση ή την περιθωριοποίηση του Ισραήλ αλλά μόνο του εποικισμού.
Μετά την περιγραφή της δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας που επιθυμούν να χτίσουν οι Παλαιστίνοι, ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στους Παλαιστίνιους το αίτημα τους για αναγνώριση.
Εορτασμοί στη Ραμάλα, βία στη Ναμπλούς
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους πόλεμων της Δυτικής Όχθης για να πανηγυρίσουν το ιστορικό αίτημα που κατέθεσε η ηγεσία αν και ο δρόμος για την έγκριση του δεν είναι εύκολος.
Απηχώντας τα αισθήματα πολλών Παλαιστίνιων και σε ένα βαθμό και του ίδιου του Αμπάς στην ομιλία του, ένας από τους διαδηλωτές είπε στο Associated Press ότι «μετά την αποτυχία όλων των άλλων μεθόδων [για την ανεξαρτησία] φτάσαμε σε ένα σημείο απελπισίας. Αυτό [το αίτημα] είναι μία καλή προσπάθεια να βάλουμε το Παλαιστινιακό και τους Παλαιστίνιους στο χάρτη».
Πάντως οι συγκεντρώσεις σε κάποια σημεία πήραν αιματηρή τροπή καθώς ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης από πυρά του ισραηλινού στρατού, λίγο αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους χωρικούς και σε Ισραηλινούς εποίκους.
Ο 37χρονος Ισαμ Μπαντράν σκοτώθηκε αφού δέχθηκε αληθινά πυρά στον αυχένα,
σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου Ραφίντια ντε Ναμπλούς. Τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι από το ίδιο χωριό, την Κούσρα, που βρίσκεται κοντά στην Ναμπλούς, τραυματίστηκαν ελαφρά από πλαστικές σφαίρες.
Νωρίτερα, συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου πενήντα Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται βίαια περιστατικά, σπάζοντας τα παράθυρα αρκετών σπιτιών. Οι Παλαιστίνιοι αμύνθηκαν πετώντας τους πέτρες.
Η διαδικασία
Μετά την κατάθεση του αιτήματος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτός θα το επιδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα συστήσει μία επιτροπή για να το εξετάσει. Η συζήτηση προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.
Η έγκριση του αιτήματος από το Συμβούλιο χρειάζεται τις ψήφους 9 από τα 15 μέλη του αλλά κανένα βέτο, οπότε με δεδομένο το βέτο των ΗΠΑ (και την πιθανή αποχή της Βρετανίας και της Γαλλίας) και παρά το ‘ναι’ που θα δώσει η Ρωσία δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.
Οι Παλαιστίνιοι θα καταθέσουν, όπως έχουν πει, το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό ψήφισμα. Θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί σε 48 ώρες αλλά μάλλον θα καθυστερήσει για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμά το BBC.
Στη Γενική Συνέλευση το αίτημα για να εγκριθεί χρειάζεται την απλή πλειοψηφία των παρόντων. Οι Παλαιστίνιοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 120 ψήφους που αρκούν για την έγκριση του αιτήματος.
Μέχρι σήμερα η Παλαιστινικαή Αρχή έχει το καθεστώς του παρατηρητή. Αυτό την κρατά μακριά από τους οργανισμούς αρωγής των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, μετά την αναγνώριση η Αρχή θα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου θα μπορούσε να παραπέμψει το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σχετικά άρθρα:
  • Το παλαιστινιακό κράτος θα έρθει μόνο μέσα από συνομιλίες, λέει ο Ομπάμα (22/09/2011)
  • Βέτο στο παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση κράτους θα ασκήσουν οι ΗΠΑ (22/09/2011)
  • Κατατίθεται το αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ (23/09/2011)

3. ΗΠΑ: Την Παρασκευή θα εξεταστεί το αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να παραπέμψει το αίτημα των Παλαιστίνιων για πλήρη ένταξη στον Οργανισμό στην Επιτροπή Ένταξης που θα συγκληθεί την προσεχή Παρασκευή για να συζητήσει το θέμα.
Στη συνεδρίασή του ΣΑ, που διήρκησε λιγότερο από δύο λεπτά, ο ασκών την προεδρία πρεσβευτής του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ, διάβασε μια σύντομη ανακοίνωση σχετικά με την παραπομπή του αιτήματος στην αρμόδια Επιτροπή.
Καμία από τις υπόλοιπες 14 χώρες του ΣΑ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, οπότε ο Σαλάμ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ένταξης θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης (19:00 ώρα Κύπρου) για να εξετάσει το αίτημα.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην εγκριθεί το αίτημα.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Παλαιστίνη “δεν θα γίνει το 194ο κράτος” του Οργανισμού και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
“Η ειρήνη, εξ ορισμού, είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών (…) Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε βάζοντάς τα όλα στο τραπέζι”, είπε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριάντ Μανσούρ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας “θα αναλάβει τις ευθύνες του” και υποστήριξε ότι το παλαιστινιακό αίτημα “προχωρά”.
Έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εγκρίνουν το παλαιστινιακό αίτημα: η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, ο Λίβανος και η Νότια Αφρική.
Η Κολομβία θα απέχει ενώ οι υπόλοιπες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Νιγηρία, Γκαμπόν, Βοσνία και Πορτογαλία) δεν έχουν αποφασίσει ή δεν έχουν αποκαλύψει τι στάση θα κρατήσουν.
Στο μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για την οικοδόμηση 1.100 νέων κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
“Ανησυχούμε ιδιαίτερα επειδή λαμβάνονται αποφάσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σε μια περίοδο πολύ μεγάλης σημασίας για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας”, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, χαρακτήρισε “πρόκληση” απέναντι στη διεθνή κοινότητα την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ και εξέφρασε έντονη ανησυχία “για την πρόσφατη επιτάχυνση των εποικιστικών ενεργειών” εκ μέρους του Ισραήλ.
 (28/9/11)
onlycy com

4. H UNESCO αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, η Κλίντον θυμώνει & προειδοποιεί (6/10/11)

«Συγκεχυμένο» και «ανεξήγητο» χαρακτήρισε η Χίλαρι Κλίντον το ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της Παλαιστίνης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διακόψουν τη συνεισφορά τους στην Unesco.
«Πρέπει να πω ότι μου φαίνεται συγκεχυμένο και ανεξήγητο, όργανα των Ηνωμένων Εθνών να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για το καθεστώς ενός κράτους, την ίδια ώρα που το ζήτημα αυτό έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε η Κλίντον, «Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή είναι αρκετά ασυνήθιστη».
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Unesco ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (40 στις 58 ψήφους) ψήφισμα με το οποίο ζητείται να αποκτήσει η Παλαιστίνη το καθεστώς πλήρους μέλους του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα αυτό προωθήθηκε από την ομάδα των αραβικών χωρών της Unesco και θα υποβληθεί στο τέλος του μήνα για επικύρωση στη Γενική Συνέλευση του επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

5. Με μπλόκο στη χρηματοδότηση της Ουνέσκο απειλούν οι ΗΠΑ (6/10/11)

Να σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους στην Ουνέσκο απειλούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που ο οργανισμός δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί επίλυση του Παλαιστινιακού. Την Τετάρτη, το συμβούλιο της Ουνέσκο ψήφισε υπέρ της παραπομπής του αιτήματος των Παλαιστινίων προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση της Ουνέσκο.
Από τα συνολικά 58 μέλη του συμβουλίου της Ουνέσκο τα 40 ψήφισαν υπέρ, 4 όχι και 14 απείχαν. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει κανονικό μέλος της Ουνέσκο θα τεθεί προς ψηφοφορία στην προσεχή Γενική Συνέλευση των 193 μελών της Ουνέσκο, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.Σύμφωνα, με διπλωματικές πηγές, “όχι” είπαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Λετονία.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απειλούν να σταματήσουν την χρηματοδότηση του οργανισμού, σε περίπτωση που δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος χωρίς να έχει επέλθει ειρήνη στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ πληρώνουν για το 22% των εξόδων του οργανισμού. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το συμβούλιο να “ξανασκεφτεί” την προοπτική να ψηφίσει υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα “κόψουν” τη χρηματοδότηση.  “Θα παρότρυνα το εκτελεστικό συμβούλιο της Ουνέσκο να σκεφτεί ξανά προτού προχωρήσει με αυτή την ψήφο, γιατί η απόφαση για αναγνώριση του κράτους πρέπει να παρθεί στα Ηνωμένα Έθνη και όχι σε βοηθητικά όργανα”, δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη τύπου από την Δομινικανή Δημοκρατία.
Η Παλαιστίνη βρίσκεται σε καθεστώς παρατηρητή στην Ουνέσκο από το 1974. Προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Γενική Συνέλευση.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου η Παλαιστίνη να ενταχθεί στους κόλπους του.
Η αμερικανική απειλή όμως για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν έχουν πρώτα λύσει τις διαφορές τους Παλαιστίνη και Ισραήλ, έστρεψε τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν να γίνουν μέλος σε άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ουνέσκο.

Πληροφορίες από Ρόιτερς και Associated Press.

    No comments:

    Post a Comment

    Only News

    Featured Post

    US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

    United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

    Blog Widget by LinkWithin