Monday, October 10, 2011

Στο χείλος του κρημνού ....

Tου Κωστα Iορδανιδη
 
Η Ελλάς αναδεικνύεται σταδιακώς σε καταλύτη της καταστροφής του ευρωπαϊκού τραπεζικού κατεστημένου, εάν όχι της Ευρωζώνης ή ευρύτερα του οικονομικού συστήματος σε επίπεδο παγκόσμιο. Αυτά κατά τους εγκυρότερους αναλυτές και τις εφημερίδες γνώμης της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Διερωτάται, ωστόσο, κάποιος ότι εάν μία χώρα –με ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ γύρω στο 3%– μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα, τότε το οικονομικό μοντέλο πάσχει αναμφιβόλως.
Θα ήταν ενδεχομένως σκόπιμο να αφήσει κανείς τα θέματα αυτά στους οικονομολόγους, έργο των οποίων είναι κυρίως να συσκοτίζουν τους πολίτες, κάνοντας χρήση δυσνόητου ή ακόμη ακατάληπτου ιδιώματος, και διατυπώνοντας συχνότατα προτάσεις αντιφατικές. Επανερχόμενοι στα καθ’ ημάς, το απαράδεκτο είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση διά της ποινικοποιήσεως των Ελλήνων πολιτών.
Δημοσιονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες και η Ιταλία τα σοβαρότερα. Αλλά στο στόχαστρο βρέθηκαν μόνον οι Ελληνες. Οχι διότι οι Ευρωπαίοι ή οι Γερμανοί τρέφουν φυλετική αντιπάθεια προς τους αυτόχθονους πολίτες της Ελλάδος. Αλλά επειδή το επέτρεψε η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον χύδην όχλο, εμφανιζόμενη ως το μόνο εκσυγχρονιστικό τμήμα της κοινωνίας.
Οντως επρόκοψε η κυβέρνηση και ανεδείχθη σε ευρωπαϊκό και ίσως σε παγκόσμιο επίπεδο ως μία ομάδα φρικτών ερασιτεχνών, που καταφεύγει μονίμως σε τεχνάσματα, αλλά κυρίως κατάφερε να περιαγάγει την κοινωνία σε κατατονική κατάσταση. Θεώρησε η κυβέρνηση ότι διά της τρομοκρατήσεως των Ελλήνων θα περιόριζε τις αντιδράσεις. Και το επέτυχε τους πρώτους μήνες, αλλά το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει.
Εξέλαβαν οι αναλυτές και κυβερνητικοί παράγοντες την μη συμμετοχή μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις ως συναίνεση και ωριμότητα της κοινωνίας. Το πιθανότερο είναι ότι η απαξίωση των κομμάτων της άκρας Αριστεράς και του λεγόμενου συνδικαλιστικού κινήματος έχει επί της ουσίας ακυρώσει την πρακτική των μαζικών διαδηλώσεων.
Πίστευσε η κυβέρνηση ότι παρά τις περικοπές μισθών και συντάξεων, η καταναλωτική μανία των Ελλήνων θα συνεχιζόταν, αφού υπήρχαν καταθέσεις. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος που για ένα χρόνο και περισσότερο ίσως εδημιουργείτο η ψευδαίσθηση ότι η κρίση ήταν παροδική, ότι προεξοφλείτο η επιστροφή στις αγορές το 2012 και άλλα παρόμοια αισιόδοξα. Η διάψευση δεν άρχισε να έρθει, καθώς οι Ελληνες απέσυραν τις καταθέσεις τους, τις τοποθέτησαν σε τράπεζες του εξωτερικού ή σε θυρίδες ή, τέλος, στα σπίτια τους σε αυτοσχέδιες κρύπτες. Το ίδιο έπραξαν και οι Ελληνες επιχειρηματίες.
Η εκστρατεία σωτηρίας της Ελλάδος υπήρξε τόσο επιτυχής ώστε να θεωρείται πλέον επίτευγμα η ελεγχόμενη πτώχευση της χώρας, αφού ο κίνδυνος της άναρχης χρεοκοπίας έχει αρχίσει να θεωρείται πιθανός. Επετεύχθη όντως το αδιανόητο. Η χώρα στο χείλος της ολικής καταστροφής, δίχως να έχει προηγηθεί πόλεμος. Οσο για τις ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν στους απροσάρμοστους Ελληνες και φυσικά, στη Γερμανία της κ. Αγκελα Μέρκελ.
9/10/11 kathimerini gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin