Tuesday, November 22, 2011

Βοηθήστε τον Πολίτη να απαιτήσει.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος
Ένας απλός άνθρωπος που θεωρούσα μέντορα μου και επηρέασε βαθύτατα τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο μου είπε κάποτε όταν ήμουν πολύ νεώτερος.  “Όταν παίρνεται μια απόφαση για δράσει αυτή καθεαυτή η απόφαση την στιγμή εκείνη δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Γίνεται κακή από την επόμενη στιγμή και μετά εάν αυτοί που την στηρίζουν δεν πολεμήσουν για να μείνει καλή”.  Σίγουρα και αυτός θα είχε πάρει το μήνυμα από τον δικό του μέντορα που πρέπει να έρχεται από τα βάθη των αιώνων καθώς οι ιστορίες των ανθρώπων επαναλαμβάνονται.

Σήμερα στην Ελληνική κοινωνία μια απόφαση έχει παρθεί, κάτω από τις συνθήκες που λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε, για μια νέα και όχι συνηθισμένη δημοκρατική κυβέρνηση με αποστολή να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας κάτω από αφάνταστα δύσκολες συνθήκες. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των απλών πολιτών μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία επιθυμεί η κυβέρνηση αυτή να υποστηριχτεί για το σκοπό που της ανατεθεί και να πετύχει. Αν λοιπόν η κοινωνία θέλει η απόφαση να παραμείνει σωστή πρέπει να πολεμήσει γι`αυτό και μάλιστα με συγκεκριμένες ενέργειες από τον καθένα που την υποστηρίζει και όχι αόριστες ιδεολογικές τοποθετήσεις.
Οι προγραμματικές δηλώσεις έκαναν καταληπτές για όλους τους πολίτες τις διαστάσεις του εγχειρήματος και τις επιπτώσεις μιας αποτυχίας. Είναι ανάγκη λοιπόν σαν πρώτο βήμα όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως να διαβάσουν αυτές τις δηλώσεις να καταλάβουν τις επιπτώσεις τους σ`αυτούς και το περιβάλλον τους και να αποφασίσουν για την στήριξη η όχι της κυβέρνησης. Ίσως θα πρέπει ακόμη να  εισχωρήσουν βαθύτερα και να εντοπίσουν ανάμεσα από μια τόσο μεγάλη κυβερνητική ομάδα ποιους θα στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές.
Έχοντας κάνει αυτό το βήμα να κινηθούν στους χώρους που μπορούν να δραστηριοποιηθούν και δεν είναι λίγοι, παιδεία, δημόσια διοίκηση και τόσοι άλλοι. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία σε ομάδες, ακόμα και σε μεμονωμένα άτομα να επηρεάσουν γεγονότα. Εν τούτοις συσπείρωση σε ομάδες στήριξης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου και των κέντρων αντίδρασης είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος και το θέμα είναι επείγον. Η κυβέρνηση σύντομα θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από το πολιτικό κατεστημένο, τις συντεχνίες του κάθε είδους, λαϊκιστές ακόμα και πράκτορες δυνάμεων που επιθυμούν την διαιώνιση της κρίσης και την ολοκληρωτικής εξαθλίωσης της χώρας.  Οι πολίτες πρέπει να δράσουν. Μετά το ξεγύμνωμα της αθλιότητας του πολιτικού κατεστημένου με τα πλοκάμια του που θέτει το παρόν κοινοβούλιο σε απολογία δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία. Ο κάθε ένας να συνεισφέρει στα μέτρα των δυνατοτήτων του. Ακόμη και μια φυσική παρουσία σε τέτοιες συσπειρώσεις είναι μεγάλης σημασίας. Είναι ίσως η μόνη απομένουσα πραγματική και απευθείας έκφραση της δημοκρατικής βούλησης.
Αλλά υπάρχουν τρεις κοινωνικοί χώροι που έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τον πολίτη. Ο πρώτος είναι τα άτομα από τον χώρο των ΜΜΕ που διατηρούν την εθνική τους ακεραιότητα που θα πρέπει να μείνουν πραγματικά δίπλα στον πολίτη και να προβάλλουν τις δράσεις και τις γνώμες της κοινωνίας.
Ο δεύτερος είναι  ο χώρος των δημοσκοπήσεων που θα πρέπει να παρακολουθεί αυτές τις δραστηριότητες των πολιτών και να τις κοινοποιεί εστιασμένα στα σημεία πίεσης ανά συχνά διαστήματα.
Ο τρίτος είναι το τμήμα του πνευματικού χώρου που εμφυσείται από αγάπη για  την κοινωνία και την  πατρίδα που θα πρέπει να συντρέξει αυτές τις συσπειρώσεις και να τις βοηθήσει να εκφράσουν τις απόψεις τους αποτελεσματικά.
Καμία από τις τρεις ομάδες βοήθειας αλλά και ο πολίτης ο ίδιος δεν έχουν πλέον τον χρόνο και την πολυτέλεια δισταγμού. Πρέπει να υποχρεώσουν τις δυνάμεις της αντίδρασης να παραχωρήσουν  στην ενεργή κυβερνητική υποομάδα την ελευθερία ελιγμών και χρόνο να κάνει τη δουλειά της

diplomatikoperiskopio.com

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin