Wednesday, January 4, 2012

Τραγικές οι απώλειες των ταμείων αν το «κούρεμα» πάει στο 70% ....

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ 
--
Εφιαλτικές συνέπειες θα έχει στα ασφαλιστικά ταμεία, ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά ποσοστό άνω του 70%, όπως αναφέρουν τα τελευταία σενάρια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θέτει ξανά διλήμματα για την επιστροφή στη δραχμή, αν δεν προχωρήσει το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση.
Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ, η ονομαστική αξία των οποίων αν μειωθεί κατά 50% θα υποχωρούσε σε 12,5 δισ. ευρώ, ενώ, αν η μείωση διευρυνθεί σε 70%, η αξία των ομολόγων θα μειωθεί σε 7,5 δισ. ευρώ, και τα ταμεία θα χάσουν ποσό ύψους 17,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε νέες μειώσεις των συντάξεων και των παροχών, δεδομένου ότι το ποσό αυτό δύσκολα αναπληρώνεται σε μια περίοδο που τα έσοδα των ταμείων υποχωρούν, ενώ το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να τα ενισχύσει.
Οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και το PSI είναι πλέον ασφυκτικές, αφού στις 20 Μαρτίου λήγει ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, το οποίο αν δεν προχωρήσει το PSI, θα πρέπει να εξοφληθεί στο σύνολό του. Ομως, το Δημόσιο δε διαθέτει κεφάλαια για να το αποπληρώσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε επιστροφή στη δραχμή.
Πρώτα το PSI
 Για τα σενάρια αυτά ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες, πως «δεν υπάρχει πρόθεση ή σχέδιο κάποιο κράτος-μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα». Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στην πρώτη για το 2012 ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (PSI), ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της ευρωζώνης και της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ειδικότερα, για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν εντός του Ιανουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, δήλωσε χτες ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί. «Το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο είναι που θα κριθούν όλα. Αυτό είναι και ο λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, αλλιώς είμαστε εκτός αγορών και εκτός ευρώ». Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την επιστροφή στη δραχμή».
 Αμφιβολίες
Εξάλλου, αμφιβολίες για την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων για τη μείωση του ελληνικού χρέους εκφράζει η «Wall Street Journal», υποστηρίζοντας ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει. Η WSJ σημειώνει επίσης πως ανά πάσα στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει το δανεισμό.
Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 14,4 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, επιβεβαίωσε ότι μια από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI) είναι το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα.
Οπως αναφέρει σε έγγραφη απάντησή του κατόπιν ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Ανατολάκης, αναφέρει πως «το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί μία από τις προς διαπραγμάτευση και συμφωνία παραμέτρους».
Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο χρέος, ο κ. Σαχινίδης υπογραμμίζει ότι «από το ελληνικό Δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους. Εξ αυτού το 93% διέπεται από το ελληνικό Δίκαιο».
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin