Thursday, January 19, 2012

Η τρόικα, το Ταμείο και το…φρενοκομείο! ....

-
-Φυσιογνωμικά μπορεί να είναι συμπαθέστατος ο Τζούλιο Τρεμόντι, τέως υπουργός οικονομικών της Ιταλίας. Δυστυχώς όμως η συμπαθητικότητα διολισθαίνει γρήγορα σε αντιπάθεια, ύστερα από εκείνη την «απαράδεκτη» συνέντευξή του σε μεγάλη ιταλική εφημερίδα.
Ο Τζούλιο λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, αμφισβητεί εντελώς αυθαίρετα το… φιλάνθρωπο έργο που επιτελεί το… Ευαγές Κοινωνικό Ίδρυμα, που λέγεται «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»· αμφισβητεί δηλαδή τον «σωτήρα» μας, τον «σωτήρα» της Ελλάδας κι όχι μόνο!
Έτσι, ανάμεσα στις πολλές κατηγόριες για το ΔΝΤ, που διατύπωσε, ισχυρίστηκε ακόμη πως, τάχατες, … «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ιταλία είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ για βοήθεια […].  Θα είχαμε τότε θηλιά γύρω από το λαιμό μας [ …] θα είχαμε δραστική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας [ …] θα ήμασταν η τελευταία από μία σειρά αποτυχιών του Ταμείου» και πολλά τέτοια … αντιταμειακά ξεφούρνισε ο κύριος Τρεμόντι!
***
Και ρωτάς τώρα: «Είσαι στα συγκαλά σου Τζούλιο; Τι είναι όλο αυτό το παραμύθι; Πού βλέπεις αυτές τις συμφορές; Αν επιχείρησες με τη συνέντευξη να φωτογραφίσεις τη γειτονική σου Ελλάδα και τους Έλληνες, έκανες μεγάλο "λάθος", που αποδείχνεται αμέσως».
Βλέπεις, ας πούμε, κάποια θηλιά στο δικό μας λαιμό, που δεν τη νιώθουμε εμείς; Ασφαλώς όχι. Ένα ψαλίδισμα της τάξης ακόμη και του πενήντα τοις εκατό στο εισόδημα του Έλληνα, δεν μπορείς να το πεις θηλιά στο λαιμό, αλλά «νοικοκύρεμα».
Διακρίνεις  έστω και την ελάχιστη απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας; Όχι βέβαια! Μπορούν φυσικά οι δανειστές μας σήμερα να κατάσχουν τα πάντα, από την … Ακρόπολη, ίσαμε το σπίτι μας, αυτό όμως δεν σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αλλά «εμπράγματη εξασφάλιση»! Με άλλα δηλαδή λόγια, έχουμε κάτι αντίστοιχο με την τραπεζική  υποθήκη, με την αμελητέα διαφορά ότι, αντί να υποθηκεύεται ένα σπίτι, υποθηκεύεται μια ολόκληρη Πατρίδα, για να είναι εξασφαλισμένοι οι δανειστές! Ξεκάθαρα και απλά πράγματα.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, πιστεύεις αλήθεια ότι θα διανοούταν ποτέ «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, σαν τη δική μας, να μας βάλει θηλιά στο λαιμό, ή να εκχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία; Αλίμονο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο!
Πάντως είναι γεγονός ότι θα χρειάζονταν μερικές … θηλιές  για αρκετούς, αλλά βλέπεις ότι δε βρίσκεται ο «κατάλληλος» … δήμιος, για να τους τις περάσει κολάρο!
Σε κάθε όμως περίπτωση, κόψε τις σπόντες σε βάρος μας, Τζούλιο, μια κι ο Έλληνας δε σηκώνει ούτε τρίχα στο σπαθί του, άσχετα αν ζαλικώνεται ολόκληρους Μνημονικούς … ελέφαντες!
***
Τελικά, για να αλλάξουμε και λίγο κουβέντα, αποδείχτηκε ότι ήταν … ευτύχημα που μπορέσαμε να μπούμε στο «στοργικό» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι άσε τον Τζούλιο να κουρεύεται. Αν μάλιστα καταφέρουμε να μπούμε μέσα και στο Διεθνές Πνευματικό … Τρελοκομείο, θα πρόκειται για «ευτυχή» συγκυρία!
Και να δεις που θα το πετύχουμε! Και θα το πετύχουμε, μια και κάποιες αμέτρητα επαναλαμβανόμενες κουβέντες του τύπου: … αυτό είπε η τρόικα, αυτό απαιτεί η τρόικα, αυτό απειλεί η τρόικα, αυτό προειδοποιεί η τρόικα, αυτό αποφάσισε η τρόικα, σίγουρα  οδηγούν κατά την πόρτα του τρελάδικου!
Η επισφράγιση μάλιστα αυτής της σιγουριάς, ήρθε κι από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού μας, του κυρίου Παπαδήμου, ο οποίος … εγγυήθηκε ότι: «Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα είναι κρισιμότατο για την εθνική μας οικονομία και την παραμονή μας στο ευρώ!»
Επί τέλους! Ύστερα από μια … κουραστική ηρεμία δύο συνεχόμενων χρόνων, με τη ρουτίνα της δραστικής μείωσης του εισοδήματος, της αύξησης της ανεργίας, του λουκέτου χιλιάδων επιχειρήσεων, της πείνας, της εξαθλίωσης και της εθνικής ξεφτίλας, έρχεται ευτυχώς το τάραγμα του «έλους» από μια … ευλογημένη δυσκολία, αυτή του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς, για να βγούμε λίγο από τη ραστώνη της καθημερινότητας!». «Τρελάδικο … σού 'ρχομαι …», όπως θα κραύγαζε ο αξέχαστος Βέγγος!

***
Και κάτι τελευταίο. Δεν ξέρω αν τελικά η περιβόητη τρόικα είναι πράγματι αυτή που επιβάλλει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, για την οικονομική μας «εξυγίανση», ή πρόκειται για τον αποδιοπομπαίο τράγο, που βρήκαμε την ευκαιρία να του τα φορτώνουμε όλα.
Το ερώτημα ανακύπτει από το γεγονός ότι κανένας από εμάς τους απλούς πολίτες δε γνωρίζει τη «φιλοσοφία», πάνω στην οποία αυτή κινείται. Αλλά κι από πλευράς πολιτικών το ίδιο ισχύει, αφού ένα κομμάτι από αυτόν τον … εσμό ισχυρίζεται ότι η ίδια η τρόικα είναι εκείνη που επιβάλλει, εκβιαστικά, τη λήψη συγκεκριμένων εξουθενωτικών οικονομικών μέτρων, του τύπου «κόψτε μισθούς», «κόψτε συντάξεις», «απολύστε υπαλλήλους», «κόψτε το λαιμό σας».
Όμως, ένα δεύτερο κομμάτι επιμένει ότι η τρόικα, μόνο στόχους οικονομικούς καθορίζει και συνεπώς είναι ψέμα ότι τάχα επιβάλλει και συγκεκριμένες πολιτικές τακτικές, για να επιτευχθούν.
Άσχετα τώρα αν το κρανίο των οικονομολόγων μας περιέχει … τοματοπολτό, αντί για μυαλό και συνεπώς είναι εντελώς ανίκανοι να σχεδιάσουν οικονομική πολιτική υψηλότερων …προδιαγραφών, από εκείνη την ευκολότατη του μικρού παιδιού, δηλαδή  το άπλωμα  του χεριού!
Η μόνη διαφορά εστιάζεται στο ότι το χεράκι του παιδιού απλώνεται ικετευτικά και με αγάπη, κατά το γονιό και τον παππού, για το χαρτζιλίκι του, ενώ η χερούκλα του κράτους - ληστή, σφιγμένη σε γροθιά, σπάει κόκαλα και ξεσκίζει σάρκες, με κτηνωδία, για να εισπράττει εξοντωτικά λύτρα, αντί για λογικούς και δίκαιους φόρους. 
proinoslogos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin