Monday, January 2, 2012

Κοντά στην συμφωνία με την Ελβετία το Υπ. Οικ για τις καταθέσεις των Ελλήνων...

Οριστικοποιείται η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού και του ελβετικού κράτους αναφορικά με την φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες.
Το μοντέλο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί για την επίτευξη της συμφωνίας πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι η αντίστοιχη γερμανο-ελβετική συμφωνία η οποία επετεύχθη πριν από μερικούς μήνες.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές καταλήγουν στην υιοθέτηση μίας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει δύο προτάσεις προς του Έλληνες πολίτες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. 
Η πρώτη επιλογή αφορά τους Έλληνες πολίτες που θα δεχθούν να δηλώσουν ότι πράγματι είναι κάτοχοι ενός ή πολλών τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Σε αυτή την περίπτωση, τα άτομα που θα παραδεχτούν ότι διατηρούν λογαριασμούς δεν θα επιβαρυνθούν  με κάποιο νέο φόρο. Σε περίπτωση όμως που προχωρήσουν σε αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα, θα πρέπει να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες.
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που περιλαμβάνει την φορολογία των καταθέσεων η οποία, θα κυμανθεί από 25% έως 32% ανάλογα με την τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Η ελβετική κυβέρνηση θα  ζητά από τους Έλληνες καταθέτες ή τους διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών στην περίπτωση των off shore εταιρειών να απαντήσουν στο ερώτημα εάν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών το όνομά τους και το ύψος της κατάθεσης που διατηρούν στην Ελβετία.
Στην περίπτωση που επιλέξουν να συνεχίσουν να είναι ανώνυμοι ως προς τις ελληνικές Αρχές, τότε το σχέδιο που ετοιμάζεται θα προβλέπει φορολογία περί το 30% επί του ύψους της συνολικής κατάθεσης.
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί μία φορά από τον κάτοχο και στη συνέχεια ο Έλληνας καταθέτης θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του στην Ελβετία χωρίς έλεγχο. 
Αν όμως ο Έλληνας καταθέτης επιλέξει να φέρει τα χρήματα στην Ελλάδα, τότε θα ελεγχτεί το πόθεν έσχες, ειδικά αν προχωρήσει στην αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου υψηλής αξίας.
Τέλος οι ελβετικές Αρχές θα συνεχίσουν να φορολογούν με 10% τους τόκους των καταθέσεων και το ποσό αυτό θα το αποδίδουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν δηλωθεί ή όχι η κατάθεση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin