Friday, March 16, 2012

Προς υλοποίηση δύο έργα για τη λίμνη Κορώνεια ....


Δύο σημαντικά έργα για την λίμνη Κορώνεια φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς ανήκουν στον κατάλογο των 12 σχετικών έργων, προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και η αποδοχή της ένταξής τους έγινε σήμερα (15/3) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη αναδειχτεί ανάδοχοι και αναμένονται σύντομα οι υπογραφές για τη διαμόρφωση υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων και τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης που αναμένεται να δώσουν ζωή στη λίμνη. Οι πρώτοι «πυρήνες» ζωής για την αναγέννηση της νεκρής λίμνης αναμένεται να δημιουργηθούν από τον πυθμένα της αφού απομακρυνθεί η μολυσμένη λάσπη.
Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο με την ίδια απόφασή του ζητά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και άλλα 5 έργα, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία <<ξεχωρίζουν>> οι αγροπεριβαλλοντικές δράσεις που προϋποθέτουν την αλλαγή των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή προς την κατεύθυνση εκείνων που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για πότισμα. Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους ειδικούς όρους που είχε θέσει ως προϋπόθεση χρηματοδότησης το Ταμείο Συνοχής και δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα να μην δοθούν κονδύλια για τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην Κορώνεια. Ο δεύτερος όρος ήταν η προώθηση προς επίλυση του προβλήματος των παράνομων γεωτρήσεων στην περιοχή. Στη συνέχεια, το θέμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων <<πάγωσε>> με την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για αμέλεια στο θέμα της προστασίας της λίμνης.  
Πηγή: 102 fm

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin