Tuesday, March 6, 2012

Η αισιόδοξη πλευρά της κρίσης ....

Tου Σεραφείμ Kωνσταντινίδη (kathimerini gr)
-
Η κρίση είναι άδικη και θλιβερή, αλλά αναγκάζει τους ανθρώπους να λάβουν πρωτοβουλίες και οδηγεί στην κατάρρευση του αντιπροσωπευτικού συστήματος. Η διαπίστωση αφορά όχι μόνο κόμματα και πολιτικούς, αλλά κάθε είδους ενδιάμεσους και μεσολαβητές. Χάνουν κύρος και ξεπερνιούνται όχι μόνον οι πολιτικοί που προσέφεραν (;) υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και οι έμποροι που μεσολαβούν ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Η κρίση αξιοπιστίας των ενδιάμεσων πλήττει πολιτικούς που δεν θεωρούνται φερέγγυοι, εμπόρους που δεν θεωρούνται αξιόπιστοι, ταξιδιωτικά γραφεία που ξεπερνιούνται από το Ιντερνετ, μεσίτες χωρίς αντικείμενο, ανυπόληπτα μέσα ενημέρωσης, κόμματα που μένουν προσκολλημένα στο παρελθόν…
Στο πλαίσιο αυτό δείχνει συνέπεια (ορισμένοι την αποκαλούν δογματική εμμονή) η ανακοίνωση του ΚΚΕ που κατακεραύνωσε το Κίνημα της Πατάτας. Η πρωτοβουλία των παραγωγών πατάτας από το Νευροκόπι να διαθέσουν απευθείας στους καταναλωτές το προϊόν τους θεωρήθηκε μικροαστική απόκλιση, μέθοδος εξαπάτησης των φτωχών αγροτών, προπαγάνδα των μονοπωλίων. Στην πραγματικότητα είναι απλά μια κίνηση από κάτω που δεν ελέγχεται από την ηγεσία και γι’ αυτό θεωρείται επικίνδυνη. Επίσης κατανοητή είναι η παρόμοια αντίδραση εμπόρων τροφίμων, που περιμένουν να καταρρεύσει η αυθόρμητη κίνηση και στο μεταξύ υποστηρίζουν ότι δεν είναι ο «σωστός» τρόπος διακίνησης γεωργικών προϊόντων, τα οποία μάλλον είναι «δεύτερης ποιότητας» και παρότι πρωταθλητές φοροδιαφυγής, ανησυχούν (!) επειδή δεν εκδίδονται τα προβλεπόμενα παραστατικά.
Η κρίση αναγκάζει κάποιους να παρακάμψουν το υπάρχον σύστημα, αναζητώντας άλλους δρόμους. Αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά της κρίσης που αναγκάζει τους δημιουργικούς ανθρώπους να επιχειρήσουν ανοίγματα, να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που παλαιότερα δεν είχαν κίνητρο να αναλάβουν. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά αξίζει τον κόπο οι άνθρωποι να διαβούν καινούργιους δρόμους. Σ’ αυτούς δημιουργείται το μέλλον. Δεν γνωρίζουμε τις ποιότητες και τις ποικιλίες της πατάτας, αλλά είναι βέβαιο ότι οι εκατοντάδες τόνοι που πωλήθηκαν σε χαμηλή τιμή θα έμεναν στις αποθήκες χωρίς το θορυβώδες πανηγύρι στα αστικά κέντρα.
Ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά μετά την πρώτη αρχική, αγνή φάση του εθελοντισμού, επικράτησαν άνθρωποι και φορείς που φρόντισαν να αφυδατώσουν το περιεχόμενό τους και να διαμορφώσουν ένα σύστημα που εφάρμοζε πρακτικές εξουσίας, αδιαφάνειας και διαφθοράς χειρότερες απ’ όσες σκόπευε να καταργήσει. Σήμερα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος επειδή υπάρχει η τεχνολογία και μια μοναδική ελπίδα: Η κρίση είναι υπαρκτή και απειλεί κάθε παραγωγική δυνατότητα. Αυτή τη φορά, οι εθελοντικές πρωτοβουλίες δεν σχεδιάζονται από φιλόδοξους πολιτευόμενους διανοούμενους, αλλά προκύπτουν από πραγματική ανάγκη επιβίωσης.
kathimerini gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin