Tuesday, April 24, 2012

«Μην ξεπουλάτε το Σημείο Ελέγχου Τσάρλι στους τουρίστες» ...

Βερολίνο, Γερμανία 
Επί Ψυχρού Πολέμου ήταν το σημείο με τις μεγάλες εντάσεις, το πέρασμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, εκεί όπου βρίσκονταν έτοιμα να αναμετρηθούν τα αμερικανικά και τα σοβιετικά τανκ. Τώρα, περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το σημείο ελέγχου Τσάρλι (Checkpoint Charlie) που χώριζε το Αντολικό από το Δυτικό Βερολίνο βιώνει πιο «θεατρικές», αλλά ίσως εξίσου έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ομάδων με εμπορικά από την μία και ιστορικά συμφέροντα από την άλλη.
Μπροστά από ένα ξύλινο παράπηγμα που μοιάζει με καλύβα παραλίας, αναπαράσταση του αμερικανικού φυλακίου που κάποτε υψωνόταν εκεί, δύο άντρες ποζάρουν ντυμένοι συνοριοφύλακες πλαισιωμένοι από την αμερικανική σημαία δίπλα στην πινακίδα με την περίφημη φράση «Εγκαταλείπετε τον αμερικανικό τομέα». Καλούν τους τουρίστες να ποζάρουν μαζί τους για δύο ευρώ την φωτογραφία, την οποία όπως τους ενημερώνουν μπορούν για λογαριασμό τους να δημοσιοποιήσουν και στο Facebook.

«Μην ξεπουλάτε το Σημείο Ελέγχου Τσάρλι στους τουρίστες» λένε αρκετοί Βερολινέζοι, οι οποίοι κάνουν εκστρατεία για την απομάκρυνση όσων εμπορεύονται φτηνά την ιστορική μνήμη.

Το εμπόριο έτοιμου φαγητού και σνακ για κάθε γούστο και με το «απαραίτητο» ψυχροπολεμικό χρώμα, αλλά και αναμνηστικών όπως ρώσικα γούνινα καπέλα, μάσκες αερίων και φυσικά κομμάτια χρωματιστού τσιμέντου ( που υποτίθεται ότι προέρχονται από το αυθεντικό Τείχος ) ανθεί. Μάλιστα έχει στηθεί κάτι σαν χωριό αλουμινένια παραπήγματα με μικρομάγαζα.

Μαζί με τους εμπόρους αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας όσων εξοργίζονται με την εμπορευματοποίηση ενός ιστορικού χώρου τον οποίο επισκέπτονται περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

«Αυτό το μέρος αντιπροσωπεύει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τον διαχωρισμό της χώρας μας από τον υπόλοιπο κόσμο και απαιτεί μια πιο αξιοπρεπή προσέγγιση», δηλώνει ο Κάι Βάγκνερ, χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, την ώρα που η ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού μουσείο για το σημείο ελέγχου Τσάρλι Αλεξάντρα Χίλντεμπραντ παρατηρεί ότι «αυτό υποτίθεται ότι είναι ένα μέρος που θυμίζει ον Ψυχρό Πόλεμο και όχι κάπου όπου κανείς να πάει για κάθε είδους έτοιμο φαγητό». 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin