Wednesday, April 25, 2012

Τώρα θυμήθηκε το ΤΕΕ Ηπείρου το Σχέδιο Π.Δ. για τη λίμνη! ...

Το χαρακτηρίζει χειρότερο, από τα προηγούμενα (proinoslogos gr)

• Τη δική του «πινελιά» στην προεκλογική κίνηση των ημερών βάζει και πάλι το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Προσφιλές του θέμα η λίμνη Παμβώτιδα, η οποία «προσφέρεται» για κάθε (πολιτική) «χρήση» και την οποία  χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα τελευταία «προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις», που ειρήσθω εν παρόδω πέρα από την γενικευμένη άρνηση, δεν φαίνεται να έχουν τον ίδιο ζήλο ή και αγωνία για την υπόδειξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, κάτι που πρωταρχικά έπρεπε να κάνει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, που είναι και επιστημονικός σύμβουλος του Κράτους.

Ο  προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς λίγες ημέρες προ των εκλογών, εκτός της λίμνης δεν φαίνεται να  απασχολεί το ΤΕΕ κανένα άλλο ζήτημα της Ηπείρου.  Αυτό γίνεται  για προφανείς προεκλογικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την έμμεση  στήριξη εκείνων των πολιτικών σχηματισμών που λειτουργούν με ιδιοκτησιακή αντίληψη για το περιβάλλον, διεκδικώντας μάλιστα την αυθεντία και την αποκλειστικότητα του ενδιαφέροντος για την προστασία του.
Ακόμα και αν δεχθεί κανείς ότι το Σχέδιο Π.Δ. προστασίας της λίμνης ( για το οποίο γίνεται η δημόσια παρέμβαση), είναι ένα ζήτημα ανοικτό, τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της πλειοψηφίας της Διοικούσας Επιτροπής πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου έγινε προ αρκετών εβδομάδων, η δε σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (που είναι η  καθ’ ύλην αρμόδια) ουσιαστικά «μετρά μέρες», αφού είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα  των εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής, θα εγκαταλείψει το Υπουργείο και θα κληθούν άλλα πρόσωπα να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Η Διοίκηση του ΤΕΕ/Ηπείρου, φαίνεται μάλιστα να εθελοτυφλεί καθώς υποστηρίζει μεν ότι το θέμα της προστασίας της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι «άκρως επείγον και άκρως απαραίτητο»,  δεν δείχνει να  αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως οι προεκλογικές δραστηριότητες δεν επιτρέπουν για συζητήσεις ουσίας, παρά μόνο για κινήσεις εντυπωσιασμού.
Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ στο έγγραφο που απευθύνεται εκτός του Υπουργού Περιβάλλοντος και προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών,  αναφέρει ότι το προτεινόμενο σχέδιο, έχει μοναδικό στόχο «να ισορροπήσει, αντί να προστατεύσει την λίμνη και το οικοσύστημά της».
Υποστηρίζει ότι αυτό αντί να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα και να δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προστασία και την διαχείριση της λίμνης, είναι το χειρότερο που έχει κατατεθεί έως τώρα.
Για να μη μένει δε καμιά αμφιβολία για τις προεκλογικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η παρέμβασή του, κάνει λόγο σε «παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από ντόπιους παράγοντες» χωρίς να τους κατονομάζει βεβαιώς, κάνει αναφορά σε «πολιτικές σκοπιμότητες» από τις οποίες εξαιρεί το ίδιο και τους γνωστούς επικριτές κάθε αντίθετης άποψης.
Επίμαχο ζήτημα για το ΤΕΕ είναι και το όριο των 200 μέτρων, το οποίο χαρακτηρίζει αυθαίρετο, θέτει ζήτημα προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας για την προστασία της πανίδας, ζητά να γίνει ρητή αναφορά στο υψόμετρο των 469,54 μέτρων ως όριο της υδάτινης επιφάνειας κ.α..

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin