Tuesday, May 29, 2012

Σφίγγει ο κλοιός στην Ισπανία - 19 δισ. ευρώ ζητά η Bankia ...

Χρηματοδότηση ύψους 19 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση ζήτησε η τράπεζα Bankia - η τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας, ενώ έχει ήδη λάβει 4,5 δισ. ευρώ σε κρατικά κεφάλαια. Και αυτά, την ώρα που το κόστος δανεισμού της χώρας για τα δεκαετή ομόλογα πλησιάζει επικίνδυνα το επίπεδο του 7%, που θεωρείται μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα – επιτόκιο με το οποίο μπήκαν στο μνημόνιο Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία.

Αύξηση του κόστους δανεισμού

Εντείνονται όλο και περισσότερο οι φόβοι για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα αλλά και συνολικά για την πορεία της χώρας.
Το κόστος δανεισμού αυξάνεται επικίνδυνα σε μη βιώσιμα επίπεδα, η μερικώς κρατικοποιημένη τράπεζα Bankia ζητεί χρηματοδότηση ύψους 19 δισ. ευρώ, ενώ οι ημιαυτόνομες περιφέρειες της χώρας ζητούν επειγόντως βοήθεια από το κράτος, κυρίως η Καταλονία, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της.
Αυτή είναι η εικόνα της Ισπανίας σήμερα, μιας χώρας που ήδη πλήττεται από βαριά ύφεση και ανεργία που φτάνει στο 25%. Ο πρωθυπουργός της χώρας παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο διαβεβαιώνει πως «δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος».
Στο κρίσιμο ζήτημα της Bankia, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στη λύση των κρατικών ομολόγων, τα οποία στη συνέχεια η τράπεζα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λύση που για ορισμένους αποτελεί διάσωση από την... «πίσω πόρτα» από την ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα πάντως, στην Ισπανία, δημοσιεύματα θέλουν την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, μπροστά και στο ενδεχόμενο να πρέπει να χρηματοδοτήσει με άλλα 30 δισ. ευρώ άλλες τρεις ισπανικές τράπεζες.
-----------

**El grupo de Bankia perdió 3.318 millones de euros el año pasado

El consejo de la matriz de Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA), reformuló este lunes sus cuentas de 2011, en las que admite pérdidas multimillonarias. Las pérdidas individuales son de unos 7.200 millones, las mayores en la historia financiera de España, mientras que el resultado consolidado atribuible a la sociedad dominante es negativo por importe de 3.318 millones, ligeramente por debajo de las que sufrió Banesto en 1993. Además, las nuevas cuentas del banco presidido por José Ignacio Goirigolzarri implican reconocer que el volumen de activos tóxicos del sector constructor y promotor supera los 40.000 millones, más del doble que cualquier otra entidad financiera española..... EL PAÍS

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin