Thursday, May 3, 2012

Αντιπαράθεση για την εκλογική αποζημίωση. Κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής ...

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη (ΗΜΕΡΙΣΙΑ ONLINE)
Σοβαρά προβλήματα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν γύρω από την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, καθώς έντονες αντιδράσεις και δυσφορία έχει προκαλέσει η μειωμένη εκλογική αποζημίωση (σε σχέση με το παρελθόν), που γίνεται ακόμα μικρότερη, αφού για πρώτη φορά φορολογείται και υπόκειται σε ειδικές κρατήσεις που κυμαίνονται περίπου από 23% έως 31%.

Χθες, πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν πήγαν να εισπράξουν την εκλογική αποζημίωση.
Σε πρώτη φάση ταλαιπωρήθηκαν αφού οι σχετικές εγκύκλιοι δεν είχαν φθάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ αργότερα διαπίστωσαν ότι τα ποσά ήταν σημαντικά «κουτσουρεμένα», πολύ χαμηλότερα (περίπου 1/3) από τα εξαγγελθέντα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αγανακτισμένοι δήλωναν ότι δεν θα πάνε στις εκλογές και αναζητούσαν τρόπους για να επιστρέψουν τα διοριστήρια, λέγοντας ότι το κράτος τους ενέπαιξε και γι' αυτό εξέδωσε τόσο καθυστερημένα τις αποφάσεις για τα ποσά και τις κρατήσεις. Πρόσθεταν δε ότι αν το ήξεραν από την αρχή, θα ήταν τεράστιος ο αριθμός των δηλώσεων εξαίρεσης.
Εγκύκλιος
Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν σημαντικές απουσίες και εμπλοκή στις εκλογές, οι εισαγγελικές αρχές προσανατολίζονται -σύμφωνα με πληροφορίες- να εκδώσουν εγκύκλιο με την οποία να γίνεται προειδοποίηση πως όποιοι δεν ασκήσουν τα καθήκοντά τους στις εκλογές, θα αντιμετωπίσουν διώξεις (με απειλή ποινών φυλάκισης 3 μηνών έως 5 ετών) και αυτόφωρη διαδικασία. Γι' αυτό θα γίνουν συστάσεις και στους εφόρους να είναι αυστηροί στο ζήτημα αυτό και να μη δέχονται εκ των υστέρων εξαιρέσεις.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που είναι δικηγόροι και δηλώθηκε ότι έχουν αποζημίωση 805 ευρώ (115 ευρώ για 7 ημέρες) εισπράττουν 618 (λόγω φορολόγησης και άλλων κρατήσεων υπέρ Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ΟΓΑ, κ.λπ. ύψους 23,11%) ενώ δικαστές και υπάλληλοι υφίστανται κρατήσεις έως 31% (οι υπάλληλοι εισπράττουν 555 ευρώ).
Πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν επαρκούν για μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή.
Κριτική
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιω. Αδαμόπουλος κατήγγειλε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «την επικράτηση αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα λογικών, που νοθεύουν μια αμιγώς θεσμική διαδικασία και εγκλωβίζουν την άσκηση των καθηκόντων δημοσίων λειτουργών σε φοροεισπρακτικές και φοροδοτικές λογικές πρωτόγνωρες σε σχέση με όσα ισχύουν μέχρι τώρα».
Ταυτόχρονα αποδοκίμασε την «έντεχνη προσπάθεια πλασματικής αύξησης των φορολογητέων εισοδημάτων των διορισθέντων ως αντιπροσώπων, η οποία ως μόνο στόχο έχει να ανέλθουν οι τελευταίοι τη φορολογική κλίμακα και να κληθούν να καταβάλουν αυξημένο φόρο, μεγιστοποιώντας τα κρατικά έσοδα».
Χαρακτηρίζοντας άτοπη και παράλογη την επιβολή για πρώτη φορά στις εκλογικές διαδικασίες φόρου και ακατανόητων κρατήσεων, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τονίζει ότι δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η ειδική φύση των καταβαλλόμενων ποσών ως αποζημιώσεων και όχι ως εισοδημάτων.
Χθες είχαν μείνει ανεπίδοτοι 450 διορισμοί και γι' αυτό έγινε νέα κλήρωση δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ εμφανίστηκαν δικηγόροι που ζητούσαν εκ των υστέρων την εξαίρεσή τους. Αντικαταστάσεις έγιναν και σε κάποιους εφόρους που δήλωσαν κώλυμα.

ΗΜΕΡΙΣΙΑ ONLINE


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin