Tuesday, May 15, 2012

Ελ Εριάν: Η ακραία πολιτική δυσλειτουργία υπονομεύει την ελληνική οικονομία ...

Η ακραία πολιτική δυσλειτουργία υπονομεύει τώρα την ελληνική οικονομία, που ήδη καταποντίζεται από την κατάρρευση στην κατανάλωση, την εκτίναξη στην ανεργία, την επιτάχυνση στις εκροές κεφαλαίου και το αφόρητο χρέος, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco.

Οι επιπτώσεις είναι πολλές και εκτείνονται πολύ πιο έξω από τα όρια της χώρας. Για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν αμέσως το ιστορικό έργο τους για την ενότητα, αντί να την αφήνουν στα χέρια των όλο και πιο άτακτων συνθηκών.
Μία εβδομάδα πριν, οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν τρία καταστροφικά μηνύματα στην πολιτική ελίτ της χώρας: Ξεκάθαρη απόρριψη των παραδοσιακών κομμάτων, ασυνήθιστη μετακίνηση σε ακραία κόμματα που θέλουν να καταργήσουν το παρελθόν, αλλά δεν έχουν σαφή προγράμματα για το μέλλον, και δυσαρέσκεια με τις οικονομικές πολιτικές που πονάνε, αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα (για να υιοθετήσω τη φράση του Βρετανού πολιτικού Ed Miliband για διαφορετική περίπτωση).

Δεν είναι να απορεί κανείς που η Ελλάδα δυσκολεύεται μετεκλογικά να σχηματίσει κυβέρνηση. Το πολιτικό τοπίο είναι πλέον γεμάτο κόμματα με διαφορετικές ερμηνείες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ως εκ τούτου, τα τρία κόμματα με το μεγαλύτερο μερίδιο στις πρόσφατες εκλογές δεν κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρώσουν επαρκή στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας απέτυχε να πείσει τα μεγάλα κόμματα να σχηματίσουν μεταβατική κυβέρνηση.

*Ελ Εριάν επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin