Wednesday, May 2, 2012

Τρόικα: Πρώτα ανακεφαλαιοποίηση και μετά η δόση του δανείου ...

Της Έφης Καραγεώργου.(imerisia gr)

Οι Ελληνες τραπεζίτες από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι θα πρέπει άμεσα να γνωστοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Το μήνυμα πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά η δόση έστειλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης. Διαμηνύει λοιπόν ότι θεωρεί προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης για να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 23δισ ευρώ, προκειμένου να ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση να «τρέξει» το θέμα.

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου για την υπόθεση το υπουργικό συμβούλιο.
Οι Ελληνες τραπεζίτες από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι θα πρέπει άμεσα να γνωστοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης τους και σημειώνουν, πως «ενώ έπρεπε η υπόθεση να έχει κλείσει από το τέλος Μαρτίου, είναι αμφίβολο αν θα γνωρίζουμε τους κανόνες μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε τινάζεται στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος Σεπτεμβρίου».
Ακόμα σημειώνουν πως «τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί». Ανοικτό παραμένει τόσο το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου όσο και των εγγυήσεων από το EFSF. Από τις εγγυήσεις και τον αναβαλλόμενο φόρο οι τράπεζες μπορούν να χρειαστούν 10δισ ευρώ λιγότερα κεφάλαια, που σημαίνει 10δισ ευρώ λιγότερο χρέος για το κράτος.
Όμως ανοικτά εξακολουθούν να παραμένουν και τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα επαναγοράς (warrants), τους όρους επαναγοράς των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και τις τιμές που θα διενεργηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην τρόικα, αφού όπως λένε έχει απορρίψει όσες προτάσεις υποβλήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση. Από την πλευρά της η τρόικα, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη επειδή δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και ανατράπηκε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Απριλίου για γνωστοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, διαμορφώθηκε ένα μεταβατικό σχήμα χρηματοδότησης των τραπεζών, με την μεταφορά 18δισ ευρώ από τα ομόλογα του EFSF, ποσό που εξασφαλίζει -στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες- την ελάχιστη απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια.
Σημειώνουμε ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε συνεργασία με την ΤτΕ και το κομμάτι που αφορά τις προβλέψεις λόγω επισφαλών χαρτοφυλακίων (BlackRock), αλλά η όλη διαδικασία σκόνταψε στην επίμονη στάση των πολιτικών κομμάτων για λήψη τελικών αποφάσεων από την νέα κυβέρνηση. 

imerisia gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin