Wednesday, May 30, 2012

Προς υποψήφιους κυβερνήτες ...


Οι ηθοποιοί του θεάτρου επιδεικνύουν μεγάλη επιφυλακτικότητα η οποία πλησιάζει τα όρια της δεισιδαιμονίας όσον αφορά τις αναφορές τους στο θεατρικό έργο Macbeth του Shakespeare. Αποφεύγουν κάθε αναφορά στο παραπάνω έργο πριν ανέλθουν στο «θεατρικό σανίδι» επειδή φοβούνται ότι θα προκαλέσει κακοτυχία.
Με το ίδιο σκεπτικό θα περίμενε κανείς εκτεταμένες αναφορές στην εκροή καταθέσεων να αποφεύγονται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ειδικά τώρα που γίνεται συζήτηση για παραμονή ή μη στο Ευρώ.
Είτε το θέλουμε είτε όχι όμως, το θέμα της εκροής καταθέσεων απασχολεί την οικονομική επικαιρότητα με την Τράπεζα της Ελλάδος να διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα, όπως και οπουδήποτε αλλού, εμφανίζουν ισχυρή συσχέτιση με τον οικονομικό πλούτο. Λογικό είναι ότι οι καταθέσεις αυξάνονται όταν ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι θετικός, και μειώνονται όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Πράγματι, την περίοδο 2002-2007, το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,2% την ίδια περίοδο κατά την οποία οι καταθέσεις των νοικοκυριών κατέγραψαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7%. Μεταξύ του 2008 και του 2011, η οικονομία κατέγραψε μέση ετήσια ύφεση 2,6%, περίοδο κατά την οποία οι καταθέσεις παρουσίασαν μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,7%. Η οικονομική σταθερότητα επηρεάζεται λοιπόν όχι από τις μεταβολές των καταθέσεων οι οποίες είναι εύλογο να ακολουθούν τον οικονομικό κύκλο, αλλά από μεγάλες, μαζικές και απρόβλεπτες μειώσεις των καταθέσεων. Θέτουμε λοιπόν το ακόλουθο ερώτημα: Ποιες είναι οι συνέπειες μια ξαφνικής και μεγάλης μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 30%;


Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, χρησιμοποιούμε ένα οικονομετρικό υπόδειγμα το οποίο αναλύει ταυτόχρονα τη σχέση καταθέσεων και οικονομικού κύκλου, λαμβάνοντας υπ' όψιν (α) ως εσωτερικό παράγοντα, την επίδραση των μεταβολών των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα, (β) το επιτόκιο καταθέσεων, και (γ) ως εξωτερικό παράγοντα, την επίδραση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο σύνολο του ΟΟΣΑ (βάσει της λογικής ότι η Ελλάδα είναι μια «μικρή και ανοιχτή οικονομία»).

Χρησιμοποιώντας το παραπάνω οικονομικό μοντέλο, προσομοιώνουμε την επίδραση μίας απρόβλεπτης μείωσης των καταθέσεων κατά 30%. Συμπεραίνουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει την ύφεση στην Ελλάδα στο 7,5% με 8% για το 2012 και το ποσοστό ανεργίας στο 23,8%. Για λόγους σύγκρισης, σημειώνουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ύφεση 5% για το 2012 χωρίς βέβαια το σενάριο της μείωσης των καταθέσεων.


Όπως συμβαίνει με κάθε εμπειρικό μοντέλο, δεν είναι βέβαιο ότι οι παραπάνω δυσχερέστατες προβλέψεις θα επαληθευθούν. Σίγουρα όμως, μια απρόβλεπτη μείωση καταθέσεων, είναι ικανή να «γονατίσει» την ελληνική οικονομία. Επομένως, καλό είναι να έχουν τις προβλέψεις αυτές υπ' όψιν αυτοί που θα μας κυβερνήσουν μετά τις εκλογές.


Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool 
και ο Θεόδωρος Παναγιωτίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin