Friday, May 25, 2012

Οι ευρωκράτες κοιτάζουν την ανεργία αφ' υψηλού ...

Του Κ. Λουρόπουλου
ΣΤΗ θεωρία η ΕΕ είναι μια ενιαία αγορά εργασίας. Ισχύει η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάθε πολίτης να βρει μια θέση εργασίας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν (ως χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) και την Ελβετία. Επίσης είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη Βόρεια Ευρώπη παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως στη βιομηχανική περιοχή της Ανατολικής Ολλανδίας θα λείψουν την επόμενη πενταετία περίπου 25 χιλιάδες θέσεις.
Ο τοπικός πληθυσμός γερνάει, παίρνει σύνταξη, οι ανάγκες της βιομηχανίας αυξάνονται και οι διαθέσιμοι προς εργασία «Ολλανδοί» δεν επαρκούν. Τι κάνουν οι ντόπιες εταιρίες; Ως πρώτο μέτρο στρέφουν την παραγωγή τους στην Ασία. Στατιστικά, μόνο το 2% περίπου των Ευρωπαίων πολιτών ζουν και εργάζονται σε κράτος-μέλος διαφορετικό από αυτό της χώρας καταγωγής τους, ποσοστό αμελητέο μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Μετά από πολλές δεκαετίες λειτουργίας της ΕΕ, μετά από τόσες ευχές και «μέτρα», μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης, μετά την έκρηξη της ανεργίας στο Νότο, δείτε τι προσφέρει η επίσημη ΕΕ ως εργαλείο παρέμβασης για την ανεργία: ένα απαρχαιωμένο, αναξιόπιστο και μίζερο πλαίσιο υποστήριξης. Για του λόγου το αληθές δείτε και κρίνετε τις θέσεις και το ρόλο που προβάλλει  ο ΟΑΕΔ (ο ελληνικός τοπικός φορέας του ευρωπαϊκού δικτύου) στο εν λόγω πλαίσιο.

Στη στήλη αυτή συχνά λέμε ότι η ΕΕ δεν έχει σχέδιο παρέμβασης στην κρίση. Αρκείται να στοχοποιεί την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη νομισματική κρίση και να βρίσκει μερικά (ανεπαρκή)  κεφάλαια για να στηρίξει τα δημόσια χρέη και τις τράπεζες. Οι ευρωκράτες κοιτάζουν από μακριά τα καθημερινά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Να λοιπόν μια πρακτική σύσταση, τι εννοούμε ακριβώς: Στο θέμα της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιμένουμε να αντιμετωπιστεί πάση θυσία το κενό Βορρά-Νότου με ενδοεταιρικές δυνάμεις εργασίας. Σε μόνιμη ή προσωρινή βάση.

 Αν λέμε όλοι (και οι Γερμανοί επίσης) πως ζούμε έκτακτες συνθήκες, επιβάλλεται έκτακτη οργάνωση. Να κινητοποιηθούν νέα προγράμματα έκτακτης ανάγκης, ώστε να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές διαστάσεις πριν είναι πολύ αργά για όλους. Να αξιοποιηθούν ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, internet, σε κάθε χώρα, με δεκάδες φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους, με πρακτικές παρεμβάσεις, όπως να μάθουν οι άνεργοι τρίτες γλώσσες, να επιδοτηθούν όλα τα έξοδα μεταστέγασης, να αντιμετωπιστούν διαπολιτισμικά θέματα, να ρυθμιστούν ασφαλιστικά ζητήματα. Δεν ζητάει χάρες ο Νότος, καταντά όμως εγκληματική αμέλεια να περιμένουμε από τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη άνεργο να βρει τη μοίρα του μόνος του και αβοήθητος σε 27 χώρες. Στο μεταξύ επωφελούνται οι Ασιάτες! 

express gr 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin