Tuesday, May 15, 2012

Φέκτερ: Η Ελλάδα θα ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη την υπομονή μας ...

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματική βοήθεια, επανέλαβε το απόγευμα, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες». H κ. Φέκτερ - η οποία σε πρωινές δηλώσεις της είχε εκφράσει «έκπληξη» για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων στην Αθήνα και είχε ανακληθεί εμμέσως στην τάξη από τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν -, υποστήριξε πως, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα «η υπομονή και των δύο πλευρών θα ταλαιπωρείται πιθανόν για πολύ ακόμη χρόνο».

Απορρίπτοντας προφανώς τις αιτιάσεις για προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας και επικρίνοντας την Ελλάδα πως «έχει προκαλέσει τώρα έναν πολύ μεγάλο παράγοντα ανασφάλειας» (σ.σ. με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης), η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών στις απογευματινές δηλώσεις της τόνισε πως «δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μήνα τις θέσεις μας».

Πρόσθεσε δε, πως φυσικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου εξασφαλίζονται τα ελληνικά δημοσιονομικά για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως, όπως παρατηρούσε με αρκετή δόση ειρωνείας, έχει επισημανθεί στην Ελλάδα ότι «δεν αναμένουμε και τόσα πολλά χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα» σε περίπτωση νέων εκλογών.

Η κ. Φέκτερ σημείωσε, επιπλέον, στις δηλώσεις της πως η μείωση του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί πολύ καιρό και η ίδια κάνοντας μια σύγκριση με τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχτηκε πως οι Γερμανοί αποπλήρωσαν τα τελευταία πολεμικά χρέη μόλις πριν από ένα χρόνο.
Για την Ελλάδα, όπως είπε, ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2020 και σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί, ενώ για τη χώρα, επισήμανε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα κάτω από ποιο σενάριο τις βλέπει κάποιος.

Συμπερασματικά, η Αυστριακή υπουργός επισήμανε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφραστεί επικριτικά κατά τις τελευταίες αναπροσαρμογές του προγράμματος για την Ελλάδα, «το οποίο αναπροσαρμόσαμε δύο φορές μέσα στα τελευταία δυόμιση χρόνια» και πως «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη μας στις αγορές, μέσα από τη στάση μας στο Ecofin και στο Eurogrup, δεν επιτρέπεται να παίρνουμε κάθε μήνα και άλλη θέση».
Υπενθυμίζεται πως στις πρωινές δηλώσεις της, η κ. Φέκτερ, είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε, πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία».

-----------------------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin