Wednesday, May 23, 2012

Τα σενάρια για την Ελλάδα αναλύει η HSBC. Η ίδια, πάντως, δεν «βλέπει» έξοδο από το ευρώ ...

Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα επεξεργάζεται σε έκθεσή της η HSBC, περιγράφοντας τις επιπτώσεις καθενός εξ αυτών για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές.

Καθώς φαίνεται, ένα ενδεχόμενο «Grexit» αντιμετωπίζεται ως πιθανό από πολλούς επενδυτές, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διάχυση του προβλήματος και εάν θα επιβιώσει η υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η HSBC περιγράφει τέσσερα σενάρια, την ώρα όμως που η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.


Τα σενάρια είναι τα εξής:



  • 1: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ
  • 2: Αποτέλεσμα εκλογών κατά μνημονίου και παραμονή στο ευρώ
  • 3: Έξοδος από το ευρώ χωρίς "ντόμινο"
  • 4: Έξοδος από το ευρώ και "ντόμινο"

Στο α' σενάριο, εκλέγεται μια «μνημονιακή κυβέρνηση». Η Ελλάδα παίρνει την επόμενη δόση του δανείου και συνεχίζεται η πορεία που έχει ήδη χαραχτεί, ωστόσο τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν.


Στο β' σενάριο, οι εκλογές "βγάζουν" κυβέρνηση που ακυρώνει το Μνημόνιο. Για να αντιμετωπίσει την κρίση πριν φτάσει στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η Ευρώπη παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες και, σταδιακά, «χαλαρώνει» τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, που παραμένει στο ευρώ, αλλά με προβλήματα φερεγγυότητας.


Στο γ' σενάριο, εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι ταγοί σκληραίνουν την στάση τους προς την Ελλάδα, η οποία καταλήγει στη διεθνή απομόνωση. Οι δόσεις των δανείων δεν εκταμιεύονται και η χώρα εγκαταλείπει την ευρωζώνη.


Στο δ' σενάριο, που είναι αντίστοιχο με το γ', η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ, «πυροδοτώντας», ουσιαστικά, τη διάσπαση της νομισματικής ένωσης.
----------
.
2. Σενάρια επί σεναρίων για την Ελλάδα και το ευρώ.HSBC, Bloomberg και UBS αναλύουν τα ενδεχόμενα με τη χώρα εντός ή εκτός νομίσματος
 
Πλήθος σεναρίων και αναλύσεων από τράπεζες, οικονομικούς οργανισμούς και διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας εντός ή εκτός ευρώ, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στην Ευρώπη βλέπουν καθημερινά πλέον το φως της δημοσιότητας.

Η τράπεζα HSBC σε ανάλυσή της αναφέρεται σε τέσσερα πιθανά σενάρια για την Ευρώπη. Tο πρώτο αφορά την εκλογή μιας φιλομνημονιακής κυβέρνησης στις εκλογές  και την τήρηση του μνημονίου, ενδεχόμενο το οποίο - σύμφωνα με την τράπεζα - δεν θα έλυνε το πρόβλημα, εξαιτίας της απουσίας ανάπτυξης. Το δεύτερο, αφορά την εκλογή μιας αντι-μνημονιακής κυβέρνησης με την άμεση ακύρωση του μνημονίου και τον συμβιβασμό της Ευρώπης σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας και μαζική στήριξη κρατών και τραπεζών με ρευστό. Και σε αυτήν την περίπτωση, υποστηρίζει η ανάλυση, τα προβλήματα θα επιστρέψουν μετά από λίγο καιρό.


Το τρίτο σενάριο που παραθέτει η HSBC προβλέπει την εκλογή αντι-μνημονιακής κυβέρνησης και την ακύρωση του Μνημονίου, αλλά χωρίς διάθεση συμβιβασμού της Ευρώπης με την Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια πιο σταθερή και ενοποιημένη ευρωζώνη με την Ελλάδα αποκλεισμένη. Τέλος, το τέταρτο σενάριο αφορά την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, χωρίς όμως να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαίων, κάτι που θα οδηγήσει σε όξυνση της κρίσης.


Ο Bloomberg με τη σειρά του, κάνει λόγο για «46 κρίσιμες ώρες» σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οπως αναφέρεται, η έξοδος της Ελλάδας πρέπει να ανακοινωθεί βράδυ Παρασκευής, μόλις κλείσουν οι αγορές στις ΗΠΑ και σε αυτήν την περίπτωση οι κυβερνήσεις έχουν κάτι λιγότερο από δύο ημέρες για να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου οι αγορές να μην ανοίξουν μέσα σε καταστρεπτικό κλίμα το πρωί της Δευτέρας στην Ωκεανία.


Τέλος, η τράπεζα UBS, αναφέρει δύο πιθανά σενάρια: το ένα αφορά μια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου συνοδευόμενη από νέα αναδιάρθρωση του χρέους και το άλλο αφορά τη στάση πληρωμών. Οπως τονίζει πάντως το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα, ακόμα και το δεύτερο σενάριο δεν θέτει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός ευρώ.


Η UBS κάνει λόγο για την ανάγκη μιας «νέας συνθήκης του Μάαστριχτ» για το ευρώ και παρατηρεί μεγάλο εφησυχασμό αναφορικά με τον κίνδυνο να μεταδοθεί πιθανή κρίση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
tovima gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin