Saturday, June 16, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Ρωσικό δίχτυ προστασίας. Δάνειο €4 δισ. από Ρωσία και προσφυγή στον Μηχανισμό μόνο για Λαϊκή ...

Λευκωσία: Σε τρεις άξονες επικεντρώνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη των εκλογών στην Ελλάδα. Το δάνειο από τη Ρωσία φαίνεται να κλείνει θετικά, οριστικά όμως τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Το ύψος του δανείου θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες €4 δισεκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες η αίτηση που υπέβαλε η Κύπρος για δάνειο ήταν €5 δισ.

Αν υπολογισθεί το προηγούμενο δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο και αν τρέξει το σενάριο για νέα χρηματοδότηση €4 δισ. τότε τα δάνεια από τη Μόσχα αντιπροσωπεύουν το 35% του κυπριακού ΑΕΠ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν το επιτόκιο του δανείου αν κλείσει η συμφωνία και οι όροι της χρηματοδότησης.


Εάν η Λευκωσία λάβει το ρωσικό δάνειο, τότε τα σενάρια ένταξης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης διαφοροποιούνται.


Το ποσό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για το 2013 και παράλληλα το μέγιστο ποσό που ενδέχεται να χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.


Πρόθεση της κυβέρνησης όμως τα κεφάλαια για τη Λαϊκή να αναζητηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF). Εκτιμάται ότι με τον συνδυασμό δάνειο - μηχανισμός, οι όροι που θα τεθούν από το EFSF θα αφορούν αποκλειστικά την ίδια την τράπεζα («κάθετα») και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα («οριζόντια»).


Και οι δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται στις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που δημιούργησαν τα προβλήματα στις τράπεζες.


Παράλληλα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί και το πακέτο μέτρων για να κλείσει η τρύπα των €200 εκατ.


Όλα όμως τελούν υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κινηθεί ακόμα και σε άμεση κατάθεση αίτησης για βοήθεια από το ταμείο EFSF αν οι εξελίξεις επιδεινωθούν ραγδαία.


Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

----------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin