Friday, June 1, 2012

Δημοψήφισμα Ιρλανδία: Λέει «ναι» το 60,3% στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Πολύ μεγάλη η αποχή ωστόσο που έφτασε στο 50% ...


Με ποσοστό 60,3% ενέκριναν οι Ιρλανδοί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Πέμπτη. «Οχι» ψήφισε το 39,7%. Στο 50% ανήλθε η αποχή. Το αποτέλεσμα χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.


«Με αυτή την ψηφοφορία, ο ιρλανδικός λαός έδειξε την υποστήριξη και αφοσίωσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη και τη σταθερότητα», δήλωσε.
Αναλυτικά, υπέρ του Συμφώνου ψήφισαν 955.091 πολίτες, έναντι 629.088 που το καταψήφισαν.
Η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτίμησε ότι η αποχή κυμάνθηκε στο 50%, ποσοστό κοντά στο μέσον όρο της εκλογικής συμμετοχής για τα εκλογικά δεδομένα της χώρας.


Υπέρ του «ναι» είχε ταχτεί η κυβέρνηση και μέρος της αντιπολίτευσης ενώ, αντίθετα, το «όχι» στήριξε το Sinn Fein, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης και κάποια συνδικάτα.


Για την έγκριση του Συμφώνου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη 12 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, οπότε μία καταψήφιση από την Ιρλανδία δεν θα ακύρωνε το Σύμφωνο. Οι πολιτικές συνέπειες πάντως θα ήταν σοβαρές και σε αυτές επένδυσε μέρος της επιχειρηματολογίας υπέρ της έγκρισης.


Στην Ιρλανδία διεξήχθη την Πέμπτη το μόνο δημοψήφισμα για το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο περί θέσπισης μέτρων αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η συμμετοχή στο Δουβλίνο έφτασε μόλις στο 38%, ενώ σε ορισμένες βορειο-δυτικές επαρχίες κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα (στο 20%).
Συνολικά, η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 50%. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ψηφοφορία στην ιστορία της Ιρλανδίας.
Αυτοί που υποστηρίζουν την έγκριση του Συμφώνου φοβούνται ότι η χαμηλή συμμετοχή θα ευνοήσει την πλευρά του «όχι».
Η ιρλανδική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκάελ προειδοποιούσαν, πραγματοποιώντας καμπάνια υπέρ του «ναι», ότι η απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει την Ιρλανδία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής βοήθειας, ενώ το στρατόπεδο του «όχι», με επικεφαλής το Σιν Φέιν, αντέτεινε ότι το Σύμφωνο να εγκλωβίσει την Ιρλανδία στη λιτότητα για τα επόμενα χρόνια.

Η Ιρλανδία έλαβε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα και είναι πιθανόν να χρειασθεί νέα επείγουσα χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, το 2013. 
---------------

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin