Tuesday, June 26, 2012

Ξεκαθάρισμα ...

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
Για τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, το κόστος είναι αναπόφευκτο. Θ' αναλάβουν το βάρος δυσάρεστων αποφάσεων, την ώρα που οι πολιτικοί τους αντίπαλοι θα κάνουν περιουσία καταγγέλλοντάς τους.
Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πανικό, αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάρρευση των βεβαιοτήτων της, συνήθισε να θεωρεί τον εαυτό της μονίμως ανυπαίτιο και στόχο συνωμοσιών. Ενα μεγάλο μέρος της έχει πλέον πειστεί ότι μπορεί να μην κάνει κανένα συμβιβασμό, αλλά οι Ευρωπαίοι θα καλύπτουν τα ελληνικά ελλείμματα, επειδή το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας είναι μεγάλο. Αλλοι, ότι αν φύγουμε από την ευρωζώνη θα μας υιοθετήσουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.
Αλλοι πάλι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, αρκεί αυτές να μη χτυπήσουν την πόρτα τους. Και κάποιοι άλλοι έχουν πειστεί ότι η άρνηση σε οποιαδήποτε αλλαγή επιβάλλεται από λόγους «εθνικής αξιοπρέπειας», γι' αυτό με μεγάλη ευκολία ακούνε τις ανοησίες για «κατοχή» και «δωσίλογους». Είναι παιχνιδάκι να απευθύνεσαι σ' αυτήν την κοινωνία και να κάνεις αντιπολίτευση, λέγοντας στον καθένα αυτό που θέλει ν' ακούσει. Και όταν ξαναγίνουν εκλογές, να περάσεις από το ταμείο για να εισπράξεις τα κέρδη.
Το μόνο θετικό είναι ότι και τα τρία κόμματα απευθύνονται πλέον σε πιο συνειδητό ακροατήριο. Η περιπέτεια με τους Ανεξάρτητους Ελληνες απάλλαξε τη Νέα Δημοκρατία από ένα σκληρό πυρήνα δήθεν «λαϊκής» και σίγουρα εθνικιστικής Δεξιάς, που δεν έχει τίποτε κοινό με την παράδοση των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων. Η μετακίνηση πληθυσμών προς το ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως η φυγή αυτού που ο Γιώργος Φλωρίδης αποκάλεσε «παρασιτικό ΠΑΣΟΚ», διαμόρφωσε προϋποθέσεις για άρθρωση καθαρότερου και πιο υπεύθυνου πολιτικού λόγου. Οποιος ψήφισε ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις εκλογές, ψήφισε για ν' αλλάξουν πράγματα, όχι για να μην αλλάξει τίποτε. Και αν η ΔΗΜΑΡ κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις της σε συνθήκες σκληρής πόλωσης, αυτό οφείλεται στην υπόσχεσή της ότι δε διαπραγματεύεται την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ. Αλλιώς, θα ήταν ένα κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ.
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin