Friday, July 20, 2012

38 χρόνια από την εισβολή

Με μνημόσυνα πορείες και άλλες εκδηλώσεις, λαός και ηγεσία αποτίνουν φόρο τιμής σε όσους έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.  Στις 5.30 το πρωί, ώρα που ο βάρβαρος Αττίλας εισέβαλε στο νησί, ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.
Στις 8 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης  Μειμαράκης θα παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την Τουρκική εισβολή, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.
 
Στις 10 το πρωί θα ψαλλεί στον Ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία παράκληση για απελευθέρωση του νησιού, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων. Στη συνέχεια θα τελεστεί μνημόσυνο των πεσόντων. Της παράκλησης και του μνημοσύνου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρέσβης της Ελλάδος, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, γονείς και συγγενείς πεσόντων και Αγνοουμένων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Ομιλητής θα είναι ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
 
Στις 6.30 το απόγευμα, ο παγκύπριος σύνδεσμος εφέδρων πυροβολικού θα τελέσει τρισάγιο πεσόντων και δέηση για ανεύρεση των Αγνοουμένων πυροβολιτών, στο χώρο του μνημείου πεσόντων και Αγνοουμένων πυροβολικού, στο στρατόπεδο Χρίστου Σαμάρα, στην Αθαλάσσα. Στις 7.30 απόψε, η ΕΔΕΚ θα πραγματοποιήσει πορεία προς το πολιτιστικό κέντρο Αμμοχώστου, στην Δερύνεια. Ακολούθως θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον μνημείο πεσόντων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση στο Προεδρικό για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, τόνισε ότι δέσμευση της κυβέρνησης προς τους αγωνιστές της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του τόπου, είναι η επίτευξη λύσης, δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής. Στην εκδήλωση παρέστη και η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του σώματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τονίζουν την ανάγκη για αγώνα μέχρι τη δικαίωση.
Σε χθεσινή ειδική εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όσοι αναζητούν τους λόγους για τη μη λύση του Κυπριακού στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σε τελική ανάλυση, παραγράφουν τις ευθύνες της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε πως όσοι θεωρούν ότι έχουν αλλάξει τάχα οι συνθήκες και γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί ο ιστορικός συμβιβασμός της ομοσπονδίας, παρέχουν στην Τουρκία την ανεπανάληπτη ευκαιρία επίσημα πλέον να απαγκιστρωθεί από αυτήν και να προωθήσει τη διχοτόμηση και τη λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.
Προειδοποίησε πως η εγκατάλειψη της λύσης ομοσπονδίας από μέρους μας θα οδηγήσει στην εγκατάλειψή μας από τον ΟΗΕ στα πλαίσια του οποίου επιδιώκουμε λύση. «Θα ακυρωθούν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία όλοι χαρακτηρίζουμε ασπίδα και δόρυ της πλευράς μας για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας. Θα απολέσουμε κάθε διεθνή υποστήριξη και είναι τότε που το Κυπριακό θα κλείσει με τον τρόπο που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή με τη διχοτόμηση της Κύπρου,» υπογράμμισε.
Μπροστά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, είπε, «εμείς οφείλουμε με συνέπεια να υποστηρίζουμε και να προωθούμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με τη δική μας συνέπεια δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να νομιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα και συν τω χρόνω ξεσκεπάζεται η άρνησή της να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού».

SigmaLive 

---------------

ΚΥΠΡΟΣ: Επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες του 1974

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin