Tuesday, July 24, 2012

Κρίση και Δημοκρατία

Τριάντα οκτώ χρόνια πριν η Ελλάδα έκλεινε την πόρτα στην εφτάχρονη δικτατορία και άνοιγε το δρόμο στη μεταπολιτευτική Δημοκρατία. Σε συνθήκες εθνικής κρίσης, με την Κύπρο στο στόχαστρο του Αττίλα, το πολιτικό σύστημα κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διαμορφώσει στα χρόνια που ακολούθησαν ένα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, καθεστώς δημοκρατικής ομαλότητας. Για τρεις και πλέον δεκαετίες το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στη μεταπολίτευση, μπόρεσε να δώσει μια σημαντική ώθηση στη χώρα, να διαμορφώσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, να οδηγήσει την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης.


Η Ελλάδα στις 24 Ιουλίου του 1974, βρισκόταν σε ένα καθεστώς εθνικής ταπείνωσης και διάλυσης του κράτους. Κατάφερε όμως και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που είχε μπροστά της, να λύσει τη βαθιά πληγή του πολιτειακού και να ανασυγκροτήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η πορεία αυτή, ούτε ανέφελη, ούτε ευθύγραμμη ήταν. Υπήρξαν και ταλαντεύσεις και δυσκολίες προσαρμογής στα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονταν γύρω μας. Δυσκολίες που όσο περνούσαν τα χρόνια, εντείνονταν από την όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση και αφομοίωση του πολιτικού προσωπικού στους μηχανισμούς της εξουσίας. Οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ένταξης στο κλαμπ των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, χάθηκαν στο δρόμο. Τα κόμματα που άσκησαν εξουσία παγιδεύτηκαν σε ένα φαύλο κύκλο υπηρετώντας μικροκομματικές, πελατειακές και λαϊκίστικες λογικές.


Τις συνέπειες τις βιώνουμε σήμερα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει και πάλι μια εθνική κρίση, που απειλεί να ανατρέψει κεκτημένα δεκαετιών. Η οικονομία, δημόσια και ιδιωτική αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες εξαιρετικά αρνητικές. Το κράτος, παραμένει ο μεγάλος ασθενής, ενώ μια σειρά θεσμοί κοινωνικής προστασίας βρίσκονται υπό κατάρρευση. Και αναπόφευκτα το πολιτικό σύστημα, που με τα λάθη, τις αστοχίες, τις παραλείψεις του, έφερε τη χώρα ως εδώ, πληρώνει κι αυτό το ανάλογο τίμημα.

Το αίτημα για μια νέα μεταπολίτευση είναι σχεδόν καθολικό. Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το κατέγραψαν, το επιβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους. Οι πολιτικοί και τα κόμματα λοιπόν οφείλουν να απαντήσουν στο ηχηρό αυτό μήνυμα. Υποχρέωσή τους είναι να ανασυνταχθούν και να ανασυντάξουν τη χώρα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παλινωδίες βάζοντας το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον.


Για αποδείξουμε σε όλους, όσους αμφισβητούν την ικανότητα μας να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης, ότι όπως τα καταφέραμε σε πολύ δυσκολότερες εποχές, μπορούμε να τα καταφέρουμε και σήμερα.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin