Thursday, July 19, 2012

Πολιτικά όπλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

 Το νέο στίγμα της κυβέρνησης.
Η απόφαση των τριών αρχηγών να μην ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα κατά την (επίμαχη) διετία 2013-2014, σε συνδυασμό με την εκφρασθείσα κοινή πεποίθηση ότι το πρόβλημα με την τρόικα πρέπει να αντιμετωπιστεί (και) πολιτικά – και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο επαφών με τους εταίρους – δίνει το στίγμα των επομένων κινήσεων της κυβέρνησης.

Οι τρεις ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012 και θα βρεθούν λύσεις για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια μέσω εξεύρεσης ισοδυνάμων μέτρων.

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν κυρίως τα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, για την πορεία των οποίων θα αποφανθούν οι αρχηγοί στην επόμενη συνάντησή τους, την προσεχή εβδομάδα.

Οι τρεις αρχηγοί έλαβαν από τον υπουργό των Οικονομικών ένα προσχέδιο γενικών κατευθύνσεων, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Οικονομικού Σχεδιασμού, που θα αποτελεί την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταρτίσει η Ελλάδα το νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση εντοπίζεται στην έκθεση της τρόικας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται όχι μόνο σ’ αυτήν καθαυτήν την έκθεση που αποτελεί μια τυπική διαδικασία, αλλά και στην ουσιαστική, πολιτική διαδικασία, στις επαφές δηλαδή που θα πραγματοποιηθούν σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα λάβουν εντολή να κινηθούν.

Το μήνυμα που εκπέμφθηκε χθες, δηλαδή, είναι ότι θα επιχειρηθεί πολιτική συμφωνία σε υψηλό επίπεδο, ώστε η τρόικα να ετοιμάσει έκθεση που δεν θα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής ανάταξης και επιτυχίας.

Στις προσεχείς ημέρες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καταλήξουν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για την αναδιαπραγμάτευση.

elzoni.gr 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin